Средновековната църква “Свети Йоан Летни” – Язовир Пчелина

1
242
Добави коментар
hlape
hlape

Да, уважаеми приятели, няма как да не Ви покажем това прелестно място, място, докоснато от Бога, намиращо се много близо до град София. Място, на което има параклис. Параклис, който се намира във високата част на язовир Пчелина. Гледката от него е 360 градусова и е уникална, трудно може да се опише с думи.

Относно язовир Пчелина, предният път го бях посетил от другата страна, бях с мотоциклета си и го разгледах от единия край, но не от този, който е параклиса, а от упсоредния. И там има какво да се види, т.е. един ден си планувайте самия параклис, а друг ден – друга час на язовира.

Само на 60 километра от София и на около 50 от Благоевград, този язовир е чудесно решение за еднодневна екскурзия.

Ето и официално как е образуван Язовир Пчелина, познат още и като Лобош. Преди много години на дъното на язовира е съществувало село Пчелинци. През 60-те години тогавашното правителство решава да превърне мястото в язовир. Причина за това, били водите на река Струма, които минавайки през Перник, силно се замърсявали и в Гърция отнасяли много боклук.

Населението от село Пчелинци било накарани да напуснат родното си село, като били компенсирани със земи в околността. Така някогашното село Пчелинци било залято и превърнато в Язовир Пчелина. Към днешна дата той е чист и е притегателен център за много любители на риболова. Обиколката на целия язовир е 34 км, а площа му е над 5 кв.км.

1350 година е годината на създаване на параклиса „Свети Йоан Летни“. Още щом го зърнете, ще Ви заплени с неговата уникална структура, с малките му размери, но и с местополужението му.

Веднага щом влезнете в параклиса, който е с много ниска врата, ще зърнете Света Богородица, която гледа към Вас… но без очи. Очите и са издълбани.

За съжалени, по стените могат да се видят хулигански набези и оставени имена, които да напомнят за простотията на народа.

Относно язовир Пчелина, той предлага алтернативен туризъм. На видеото ще видите Уейкборд, водни ски. Освен това много рибари ловят риба, както и има туристически обекти, където можете да отседнете, да пренущувате.

Стига думи, време е за видео кадри: