Как да останем здрави по време на пътуване

1
189
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

 

Полезни съвети за туристите в условията на пандемия

 

В края на активния летен сезон плажовете опустяват, но за щастие възможностите за почивка не се изчерпват. В началото на есента туристите обикновено се ориентират към екскурзии зад граница, разглеждане на културно-исторически забележителности или посещение на по-екзотични дестинации. За щастие на работещите в бранша и през тази година хората не се отказаха да пътуват, да използват туристически услуги и да посещават нови места. Същевременно изискванията за дистанциране и ограниченията, свързани с пандемията в много страни по света създават затруднения и правят туризма с една идея по-рисково занимание. За да бъде в помощ на всички, на които им предстои пътуване, българската туристическа платформа Luxury Discounts публикува набор от съвети за по-безопасно и здравословно пътуване в настоящите условия.

 

Потърсете по-нестандартни маршрути

 

Айфеловата кула, Лувърът, Колизеумът или Наклонената кула в Пиза може и по традиция да са сред най-предпочитаните туристически дестинации. В условията на пандемия обаче такива свръхпосещавани локации са и с по-висок риск от зараза. Затова една добра идея е туристите да потърсят по-малко посещавани симпатични маршрути и локации. Те не само могат да са по-безопасни, а и да им донесат разнообразие и неподозирани изживявания, лишени от цялата претрупаност и помпозност на най-популярните дестинации. Във всяко населено място могат да бъдат открити красиви паркове и градини, паметници със своя красота и история, а дори къщите, улиците и местните жители могат да се окажат много по-интересни, отколкото сте очаквали.

 

Заменете препълнените заведения с гостилници в по-малките улички

 

Големите заведения на централните площади и улици обикновено са препълнени с туристи и дори и без наличието на пандемия е трудно да бъдат наречени здравословно място. Добра идея е вместо това туристите да се хранят в по-малки местни гостилници, които често са забутани в страничните улички. Те най-често са със значително по-малко клиенти. Освен, че е по-безопасно за здравето, това е начин да подпомогнете малките местни бизнеси, да получите много по-добро лично отношение от работещите в тях, а не на последно място – и да се запознаете с местния бит по един  по-автентичен и неподправен начин.

 

Изключвайте общата вентилационна инсталация в хотела

 

Отсядането в хотели с обща вентилационна система може да се окаже рисково, тъй като при тях един и същи въздух циркулира във всички стаи и ако някъде в хотела има заразени гости, е по-вероятно заразата да се прехвърли и в други помещения. Ако все пак избраният хотел има такава вентилационна система, препоръката е тя да бъде изключвана. Вместо това е по-добре прозорците и терасите да бъдат отворени широко, ако времето навън го позволява.

 

Резервирайте онлайн

 

Препоръчително е всички резервации на билети и хотелски стаи да бъдат направени онлайн. По този начин ще бъде намалено струпването на хора в офисите на туристически агенции, както и пред касите на транспортни компании и хотелски рецепции, което би могло да застраши здравето на клиенти и персонал.

 

Избягвайте пиковите часове за пътуване

 

Когато пътуването със собствен транспорт не е възможно, туристите могат да се свържат с избраната от тях транспортна фирма. От нея могат да получат информация за пиковите часове, в които клиентите им пътуват най-често и да изберат по-малко натоварен час за своята екскурзия.

 

Спазвайте изискванията за социална дистанция

 

Пътуващите е необходимо да спазват изискването за социална дистанция и носене на маска на съответните международни или местни институции. На гари, пристанища и летища е нужно да се изчаква на 1.5-2 м. разстояние от другите хора, както и да се носят защитни маски. Екипът на Luxury Discounts съветва още при възможност туристите да пристигнат по-рано на мястото на заминаване, за да могат спокойно да бъдат изпълнени всички важни за здравето им препоръки.