Марс Експрес откри нови три езера от течна вода под повърхността на Червената планета

1
154
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: изучаване на вътрешния строеж на Марс посредством радара MARSIS на европейската космическа мисия „Марс Експрес“. Image credit : ESA

30 септември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Мисията на Европейската космическа агенция „Марс Експрес“, която от декември 2003 г. до ден днешен изучава Червената планета, направи ново важно откритие. Посредством радарния инструмент MARSIS бяха намерени три нови подповърхностни езера с течна вода. Находката увеличава шансовете на планетата да има живот.

Напомням на читателите, че първите доказателства за наличието на подповърхностна течна вода пристигнаха през 2018-та година. Тогава, по време на изучаването на региона Ultimi Scopuli, където на повърхността се простират множество слоеве от воден лед, бяха получени данни от MARSIS, свидетестващи за наличието на езеро от течна вода на 1.5 километра във вътрешността на марсианската кора.

Междувременно група изследователи, търсещи подповърхностни водоеми в арктическите региони на Земята, разработиха нов метод, който улеснява анализа на радарните измервания. Екипът на „Марс Експрес“ реши да адаптира тази технология към MARSIS. Това надмина всички очаквания – стана възможно да се установи точният размер на откритото през 2018 г. езеро. Оказа се, че то е дълго 30 километра и широко 20 километра.

Но каква изненада, когато бяха намерени още три езера, дълги няколко километра! 

Откритието е изумително – на такава дълбочина във вътрешността на Марс температурите падат до -100° C. Така че как е възможно водата да е в течно агрегатно състояние? Изследователите смятат, че тя е изключително солена, вероятно наситена с перхлорати (т.е. соли на перхлорната киселина). За наличието на перхлорати на Марс знаем още от 2008 г., когато те бяха открити от полярната марсианска мисия „Феникс“, а по-късно тяхното присъствие бе потвърдено и на други места на планетата. 

Ако искаме да потвърдим дали на Червената планета има живот или не, тези водоеми представляват идеалното място да се направят проучвания. За съжаление една евентуална бъдеща мисия трябва не просто да кацне на повърхността на планетата, но и да дълбае във вътрешността – при това на дълбочина от километър и половина, че и повече. А всички се сещаме какво се случва с последния спускаем апарат на НАСА „Феникс“, който кацна на Марс през 2018-та. Изминаха близо две години, преди учените да адаптират пробивната му машина съобразно марсианските условия и тя най-сетне да почне да дълбае. При това трябва да бъде достигната дълбочина от два до пет метра. А тук говорим за километри… 

Дори и на Земята изучаване на подледниковите езера е свързано с предизвикателства. Вероятно най-интригуващо е езерото Восток в Антарктида, заровено на 4 километра под леда. Тепърва предстои да се спусне сонда директно в него, която да вземе проби от водата и седиментите на дъното му. Понеже езерото Восток е изолирано от останалите части на Земята в продължение на милиони години, счита се, че то може да е дом на екзотичен и непознат живот. 

За повече информация : ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/