Исторически тиймбилдинг

1
148
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

В Исторически парк – с. Неофит Рилски, Вие и екипът ви, имате възможност заедно да пътувате в далечното минало, където само за ден да преживеете някои от най-драматичните и значими исторически ритуали и събития.

Те провокират, учат и припомнят на хората непреходните човешки ценности, гръбнак на всяко общество и организация.

А след това да се върнете в ежедневието:

➔ по-вдъхновени ➔ по-силни ➔ по-смели ➔ по-знаещи ➔ по-единни ➔ по-целеустремени

Историческият тиймбилдинг се провежда в три части:
1. Отборна игра: Мъдростта на вековете

Исторически парк е пазител на древно познание и дълбока мъдрост. Хилядолетната ни история е съхранила мъдростта на вековете, а различните култури, живяли по нашите земи, са оставили богато наследство под формата на история, артефакти, сгради и много неразгадани тайни.

По време на обиколката си в Исторически парк, Вашият екип ще бъде разделен на отбори, като всеки отбор ще премине през различните епохи и зони. Всяка зона и епоха пази специфично знание, история и мъдрост, които трябва бъдат научени и използвани.

Задачата на всеки отбор е по време на обиколката с екскурзовода да събере и усвои максимално много знания, които да използва при решаването на въпросник със загадки в края на пътешествието.

Времетраене: 2.5 часа

2. Състезание по стрелба с лък

Лъкът и стрелите са едно от най-древните оръжия, което в своята хилядолетна история е намерило почетно място и роля в живота на човека.

За това говорят скалните рисунки на доисторическите хора, които могат да бъдат видяни в една от най-известните и загадъчни пещери в България – Магурата.

Нашите древни предци – траките, и техните наследници – прабългарите, са били умели стрелци с лък, които са държали голяма част от победите си на отличното използване на това оръжие.

Стрелбата с лък учи стрелеца на дисциплина, себеразвитие и упоритост. Отличните резултати се постигат само с упорита практика и самоусъвършенстване.

Истинско предизвикателство е човек да реализира успешен изстрел и да овладее бушуващите в него емоции. Колкото по-висока е сложността на даден изстрел, толкова уменията, които се придобиват, за справяне с трудности и изпитания, нарастват и каляват волята.

Точно в това се състои и тази част на Историческия тиймбилдинг.

В компанията на опитни стрелци и инструктори, екипът ви ще бъде разделен на отбори, като всеки отбор ще има равен брой стрели, ограничено време и мишена.

Всички отбори ще преминат през инструктаж и обучение, като всеки един от отборите и членовете им ще имат възможност да направят предварителни стрелби и да обмислят своята стратегия за състезанието.

В същинската състезателна фаза всеки член на даден отбор ще има право на един единствен изстрел. Целта е реализация на максимален брой точни изстрели, а постигането й е възможно само ако всички в отбора осъзнаят и приложат силата на творческата мисъл и екипната работа.

За победител се счита отборът, който след изтичането на времето, има най-голям брой точни изстрели.

Времетраене: 25 – 60 минути ( в зависимост от броя участници )

3. Тракийски царски пир

Царският пир повтаря митичните пирове, при които боговете празнуват успешния край на Сътворението. На него се затвърждават позициите на владетеля, като извор на благополучие, и се утвърждава съществуващият космичен и социален ред.

Той сплотява хората около царя, давайки сцена за извършване на дипломатически церемонии и обмяна на дарове. Това е ритуал с аристократичен характер, достъп, до който са имали най-достойните и посветени тракийци.

Ритуалът се провежда в и пред единствения възстановен Тракийски дворец в света.

В зависимост от Вашето предпочитание, има два варианта за провеждане:
интерактивно – с участието на екипа Ви, като ролите се разпределят преди започване на ритуала, в съответствие със структурата на организацията и желанията Ви;като представление – всички са преки наблюдатели на историческата възстановка.
Тракийският царски пир включва:
Ритуал за побратимяване с винолеене: Изпълнява се от двамата царе, които с помощта на виночерпец, оръженосец и ритуалните съдове от панагюрското златно съкровище пресъздават мистерията на кръвен съюз между двама владетели с винолеене.Захранване на „хранените хора“ и гостите с хляб от лимец от царя домакин, значение и символика на виното в тракийските ритуали и мистерии.Царски танц: царят-домакин изпълнява ритуален танц, с който засвидетелства почитта си към боговете.Поднасяне на дарове: традиционна церемония, при която гостите поднасят дарове на царя-домакин, а той, от своя страна, им отвръща със същото.Ритуален боен танц – двубой „колабрисмус“: Изпълнява се от двама или повече войни, които пресъздават традиционния воински танц„колабрисмус“. С него траките са призовавали предците си за помощ в предстоящата битка и да се сражават рамо до рамо с тях.Посвещаване във воински ранг на някой от гостите: кандидатът се подлага на символични изпитания, след което се посвещава и получава сертификат за смел воин.Сватба с богинята: Пресъздаване на традиция, според която в края на пира царят призовава богинята в ложето си и тя го отвежда в света на боговете, за да се прероди символично на другия ден.

Продължителност на програмата: 40 – 60 минути, в зависимост от броя участници. Максимален капацитет на спектакъла: 200 човека.

Научен ръководител на спектакъла и сюжета: Проф. Иван Маразов.

Пакетът включва:
Целодневен достъп до всички зони в Исторически парк.Описаната програма – с обща продължителност между 4 и 6 часа.Любителско фото/видеозаснемане на територията на Историческипарк.

Възможност за настаняване в района на Исторически парк: възползвайте се от преференциалните условия на партньорските ни хотели.

Свържете се с нас за повече информация и записвания.

Полезна информация:

Тракийската култура е сред най-старите европейски култури. Траките са знаели тайните на живота – да преодоляват Смъртта, подготвяйки се за нея.

Безкрайната радост ще ви чака в подземния свят, ако овладеете Знанието тук.

Знание – как да използваме силата на ума, вибрациите на космическата музика, сакралната трансформация чрез вино.

Исторически парк е единственото място в света, където посетителите могат да видят и да се докоснат до постиженията на Тракийската култура в нейната цялост.

Тук се намират единственият възстановен Тракийски дворец с ритуална тронна зала, съкровищница и царски покои.

Тайните на задгробния живот се пазят в три различни тракийски гробници, а Богинята майка Кибела посреща всички гости в своя мраморен храм.

Научни ръководители при изграждане на Тракийската епоха в Исторически парк: Професор Иван Маразов, Доцент Николай Нинов, Професор Хитко Вачев, Професор Маргарита Ваклинова.

Повече за Исторически парк – с. Неофит Рилски