Космонавтът Самокутяев се обръща към съда след обвинението в пиянство

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

12 октомври 2020 г. 08:05 ч. Руският космонавт и депутат от Държавната дума Александър Самокутяев ще се обърне към съда след обвиненията в пиянство от Туитър-акаунта на робота „Фьодор“ в Туитър, съобщи РИА Новости. 

„Аз съм възмутен от оскърбленията към нашия личен живот и професионалната ни дейност“, съобщи Самокутяев за изданието „Подем“. „Ще се обърна към съда, няма да се откажа от това, а и Максим Сураев също. Ние сме веднъж Герои на Русия, два пъти депутати от Държавната дума, а някой си там недорасляк има съвест да пише по този начин. Това е подсъдно“.

Космонавтът също така оповести, че се е обърнал към шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин и е поискал проверка по случая. По думите на Рогозин няма яснота „каква гнусотия“ идва от името на агенцията, но шефът подчертава, че акаунтът не е официален.

Това обяснение обаче е абсурдно, както ни напомня блогърката Катя Павлющенко. Мнозина вярват, че акаунтът на „Фьодор“ се държи лично от Рогозин, но и да не е така, от него се публикуват снимки на робота и космодрума в близък план – така че няма как операторът на акаунта да не е лице от руския ракетно-космическия отрасъл.

Самокутяев подчертава, че не е възможно да се внесе алкохол на МКС. Първо, защото е забранено, и второ, защото на борда на станцията има датчици, които веднага биха хванали всеки посръбващ тайно нарушител.

На снимката: православен свещеник благославя Самокутяев и неговата колежка Елена Серова преди тяхната дългосрочна мисия през 2014 година. Photo credit : NASA/Aubrey Gemignani