Как се прави домашно сладко

1
175
Добави коментар
ivanss
ivanss

Кой не обича малко сладост в живота си? Особено когато е върху препечена филийка или палачинки… А ако си мислите, че приготвянето на домашни сладка е нещо толкова сложно, грешите!
Няма нищо чак толкова плашещо, а резултатът ще ви радва цяла зима с полъх на летни дни и сладостни емоции.
Възползвайте се от изобилието на пресни плодове, отделете си един ден и следвайте нашия пътеводител – обещаваме, дори никога преди да не сте затваряли буркан, ще се справите.
А най-хубавото – бурканчетата ви ще съдържат само онова, което искате – пресни, ароматни плодове и без излишна захар. 

 Какви плодове да изберете за сладко ?

Всичко е въпрос на вкус и цвят, и дори не се сещаме за плод, който да не е подходящ за сладко.
Това, с което трябва да се съобразите, е степента на узрялост – търсите добре узрели, но не презрели плодове, защото колкото по-узрял е един плод, толкова по-ниско е нивото на киселинност и пектин в него, което се отразява на качествата на сладкото. 

 

Колко захар да добавите?

 Всяка рецепта ще ви препоръча различно количество захар. Не се притеснявайте обаче да го регулирате – сладостта на плодовете варира, така че ако прецените че са достатъчно сладки, спокойно може да намалите количеството (дори драстично). 

 Не забравяйте да добавите малко киселина накрая!

 Ако сладкото ви се вижда прекалено сладко, преди да дръпнете от огъня, добавете малко прясно изстискан сок от лимон или ябълков оцет, това ще балансира вкуса. 

 Кога е готово сладкото ?

Направете тест, като сложите една лъжица от сладкото върху чиния и оставите за 2 минути в хладилника. Прокарайте пръст през средата му – сместта трябва да е хомогенна. Ако все още е течна, оставете го още малко време да се вари.
И все пак внимавайте – възможно е да преготвите сладкото, а в този случай пектинът започва да губи стягащите способности. 

Как се стерилизира сладкото ?

Няма нищо чак толкова плашещо в стерилизирането. Въоръжете се с достатъчно голяма тенджера, щипки за буркани (ще ги намерите във всяка железария), домакинска кърпа и – вряща вода, разбира се!
Стъпка 

1: предварително стерилизирайте бурканите и капачките във вряща вода за 10 минути. Напълнете ги до линията на буркана с горещото сладко и почистете с кърпа от евентуални остатъци по ръба. Затворете с капачката, като завъртите достатъчно добре, но не прекалено силно.
Стъпка

 2: застелете дъното на достатъчно голяма и висока