Най-балансираният природен продукт – конопеното олио!

1
169
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

Конопът е първенецът сред суперхраните по съдържание на протеин. В 100 г конопено семе се съдържат цели 31 г протеини. Повече за растението коноп, ползите и употребите му и как се различава от марихуаната, можете да прочетете в статията „Най-отдавна култивираното растение от човека“

Тази статия разглежда по-подробно конопеното олио. То представлява естествен растителен продукт, извлечено от семената на растението коноп.  Продуктът се получава чрез студено пресоване на сурови семена на растението Cannabis Sativa. Най-голямо количество  имат самите семена. Някои компании използват цялото растение.  Студено пресованото олио има плътен орехов вкус, а цвета му е зеленикав. Ако не е рафинирано е нетрайно и с малък срок на годност. Когато се рафинира, губи цвета си, а ароматът му почти изчезва. Рафинираното олио е по-дълготрайно, но много от ползите от него се губят след процеса на рафиниране.

Олиото от коноп е сред най-балансираните природни продукти – съотношението на омега-6 към омега-3 есенциални мастни киселини е 3:1, което се приема за оптимален вариант  при здравословно хранене. Освен това съдържа малки количества от  гама-линоленова киселина, олеинова киселина и стеаринова киселина, което го прави уникално сред ядливите маслодайни семена.

Маслото в конопеното семе съдържа 75-80 % полиненаситени (добри ) мазнини и само 9-11 %,  наситени мастни киселини. То се счита за най-ненаситеното масло, добивано от растителното царство. Есенциалните мастни киселини, които съдържа конопеното оилио са  жизнено необходими в нашата диета. Човешкото тяло обаче не ги синтезира по естествен път, а трябва да бъдат получени с храната. За съжаление, в съвременната диета при повечето хора,  се очертава тенденция към сериозен хранителен дефицит на есенциални мастни киселини, тъй като голям процент от хората приемат повече животински, а не растителни  мазнини. Огромен принос за това имат по-големия дял обработени храни и меса в менюто ни, за сметка на естествените органични храни.

Полезни свойства за човешкото здраве при умерена употреба на конопено олио.

засилва имунитета влияе благотворно върху външния вид на  кожата –  поради високото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, олиото от коноп има сходен състав с  този на кожните липиди, което го прави отличен естествен омекотител и овлажнител за кожата. Може да се втрива директно в кожата за лечение на напукана и суха кожа или да се добавя към масла и кремове за тяло, както и други продукти за лична хигиена. Редовен  масаж на кожата с конопено масло изглажда бръчките и подмладява помага в борбата срещу кожни заболявания като псориазис, екзема, акне и суха кожа помага срещу кодопад помага за понижаване на нивата на холестерол като ускорява метаболитните процеси. При ускоряването на метаболизма, мазнините изгарят по-бързо и не се отлагат по стените на артериите. хранителните вещества, намиращи се в него могат да помогнат за поддържане на умерени нива на кръвна захар, затова се препоръчва при наличие на диабет защитава нервните клетки – незаменимите мастни киселини са необходими за здрава структура на клетъчните мембрани. Те предотвратяват разрушаването на миелиновата обвивка (демиелинизацията) на нервните клетки помага за превенция на разширени вени – високото съдържание на омега-3 мастни киселини разрежда кръвта и да намалява образуването на кръвни съсиреци и разширени вени за намаляваnе на болка за здравословно хранене. Важно е да се знае че конопеното олио НЕ БИВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ПЪРЖЕНЕ!  Изключително полезно е, когато се добавя в студени или леко топли ястия, но никога трябва да се не се загрява над 40-50 градуса. Високата температура разгражда полиненаситените мазнини до вредни пероксиди.