Какво трябва да знаем за маските?

1
167
Добави коментар
teokostov
teokostov

Съветите са на УНИЦЕФ – България.

Маските спомагат за предотвратяване разпространението на вируса COVID-19, но това не ги прави лесни за въвеждане при децата, както са се убедили много родители.

Практиката да се носи маска с цел намаляване предаването на микроби има дълга история в някои страни. Но за множество семейства 2020 г. ще бъде запомнена като първата година, в която са носили маски.

Ако никога не сте носили маска преди, вероятно ще имате много въпроси. За да ви помогнем да вземете най-добрите решения за вашето семейство, събрахме най-новата към момента експертна информация за маските и COVID-19: как да носим и как да се грижим правилно за маските, както и някои идеи за успешното им въвеждане в семейството:

Защо да носим маска или средство за покриване на лицето?
Един от основните начини на разпространение на COVID-19 е чрез капчиците, отделени от дихателната система, докато хората говорят, кашлят или кихат. Макар изследванията да продължават, вече знаем, че вирусът се разпространява от хора, които не проявяват симптоми, което означава, че някои може да са заразни, без дори да го съзнават.

Това е една от причините физическото дистанциране да е толкова важно на местата, където COVID-19 е широко разпространен. Но тъй като невинаги е възможно да пазим дистанция от околните на оживени обществени места, при подобни обстоятелства се препоръчва използването на текстилна маска, за да се пазим взаимно.

Но запомнете: маската сама по себе си няма да предотврати разпространението на COVID-19 – всички ние трябва да продължим да спазваме физическа дистанция и да мием често ръцете си. Ако заедно предприемем всички тези стъпки, можем да победим COVID-19.
Какъв вид маска следва да набавя за семейството си?

Немедицински маски (наричани още текстилни маски или средства за покриване на лицето): Ако вие и семейството ви живеете на място, където COVID-19 е широко разпространен, но нямате никакви симптоми на COVID-19, тогава ви препоръчваме немедицински маски.

Медицинските маски: Медицинските маски не достигат в световен мащаб поради пандемията. Те се препоръчват, ако член на семейството ви е изложен на по-висок риск от тежко заболяване поради COVID-19 (над 60 години или със съпътстващи заболявания), или ако се грижите за някого с COVID-19. Трябва да носите медицинска маска, за да предпазвате околните и ако самите вие имате симптоми на заразяване с COVID-19.

Кой вид текстилна маска е най-добрата?

Текстилните маски или средства за покриване на лицето се изработват от най-различни материали; можете да си ги изработите у дома или да ги купите от магазина. Макар изследванията относно ползването на текстилни маски да продължават, тяхната ефективност зависи от вида на използвания плат и броя на пластовете. Световната здравна организация препоръчва трипластови маски, съставени от вътрешен пласт от абсорбиращ материал – напр. памук, среден пласт от нетъкан материал – напр. полипропилен и външен пласт от неабсорбиращ материал като полиестер или полиестерна смес.

Какъвто и вид средство за покриване на лицето да изберете, то трябва да покрива носа, устата и брадичката ви и да бъде надеждно закрепено с ластични примки или връзки за главата ви.

Ако COVID-19 е широко разпространен там, където живеете, редно е да носите текстилна маска на всякакви обществени места, където е трудно да се спазва физическа дистанция от околните, и винаги на закрити обществени места. Избягвайте, доколкото е възможно, да посещавате оживени места и зле проветрени затворени пространства.

Човек може да попадне на всякаква неправилна и неточна информация относно COVID-19 и ползването на маски, затова при взимането на решения, засягащи здравето на семейството ви, се постарайте да ползвате авторитетни източници като УНИЦЕФ, СЗО и вашите национални и местни здравни власти.

Кога не бива да носите маска?
Маски не бива да се носят от лица, които не са в състояние да ги свалят без чужда помощ, включително бебета и малки деца, както и всички лица с дихателни проблеми.

УНИЦЕФ и СЗО препоръчват деца под 5 години да не бъдат задължавани да носят маски. Това се основава на съображения за тяхната безопасност, като се отчита и фактът, че децата достигат до едни и същи равнища на развитие на различна възраст.

Някои държави имат различни препоръки за носенето на маски от децата, затова е важно да направите справка с местните власти за наличието на конкретни възрастови изисквания. Ако се изисква и деца под 5-годишна възраст да носят маски, то вие или друго лице, което се грижи за тях, трябва да сте в състояние да наблюдавате непрекъснато детето, докато е с маска.

Ако вие или член на семейството ви има заболяване или увреждане, затрудняващо носенето на маска, посъветвайте се със семейния лекар как е най-добре да постъпите.

При правене на физически упражнения изберете място, където не е нужно да се носи маска – например у дома или в (открито) пространство, позволяващо безопасна физическа дистанция от околните. Деца и възрастни не бива да носят маски, докато се занимават със спорт или извършват физическа дейност, за да не разстройват дишането си. Освен това маските може да се овлажнят от потта, затруднявайки дишането или способствайки за развъждане на микроорганизми.

За какво да внимавам, когато избирам маска за децата си?
Много маски са оразмерени за възрастни и не прилягат добре на деца. Ако купувате маска, изберете такава, която да е по мярка на детето ви. Независимо дали купувате или сами изработвате маски за децата си, проверете дали покриват устата, носа и брадичката им, дали имат пролуки отстрани или пречат на зрението им. Убедете се, че детето диша спокойно в маската, докато ходи с бърза крачка или говори.

Как да почистваме текстилна маска?

Изпирайте текстилните маски със сапун или перилен препарат, за предпочитане в гореща вода (поне 60 градуса по Целзий) минимум веднъж на ден. При машинно пране поставяйте пералнята на най-високата температура за съответния вид плат. При ръчно пране използвайте гореща сапунена вода. След изпиране оставете маската да изсъхне напълно, преди да я ползвате отново. Съхранявайте маската в чиста торбичка.

Как правилно да носите маска?
Преди да си сложите маската, винаги измивайте ръцете си със сапун и вода.
Погрижете се маската да е винаги чиста. Проверете я за разкъсвания и дупки. Не носете маска, която е мръсна или повредена.
Поставете маската така, че да покрива плътно устата, носа и брадичката ви, без да оставя пролуки отстрани.
Проверете дали дишате спокойно.
Сменяйте маската, когато се измърси или овлажни.
Не смъквайте маската под носа и брадичката си, не я вдигайте на челото – за да бъде ефективна, тя трябва да покрива носа, устата и брадичката ви.

Не пипайте маската, докато е на лицето ви.

Съвет: Ако вие и семейството ви планирате да сваляте маските и после да ги ползвате повторно в течение на деня, носете със себе си чисти торбички за многократно ползване, в които да ги съхранявате. Използвайте отделна торбичка за всяка маска в семейството си. Когато поставяте или вадите маската от торбичката, хващайте я за ластичните примки или връзки (без да докосвате повърхността на маската), за да избегнете евентуално замърсяване. Не забравяйте да измиете ръцете си, преди да си я сложите.
Когато сваляте маската
Измийте си ръцете, преди да свалите маската.
Свалете я, като я държите за ластичните примки или връзки. Избягвайте да докосвате предната ѝ част.
Измийте ръцете си, след като сте свалили маската.
Текстилните маски трябва да се перат след всяко ползване.
Медицинските маски са еднократни и трябва да се изхвърлят в затворена кофа за смет.

6 често срещани грешки, които да избягваме

Грешки при поставянето на маска:
Не я смъквайте под носа
Не оставяйте брадичката непокрита
Не я смъквайте под брадичката
Не докосвайте маската, докато е на лицето ви
Не носете маската хлабаво
Не носете мръсна, повредена или влажна маска.
Как да говорите с децата си за маски

Епидемията от COVID-19 разстрои живота на много семейства по целия свят, предизвиквайки стрес, страхови неврози и тъга. Разбираемо е, че маските могат да подсилят тези усещания при много деца, особено на места, където не са свикнали да ги носят. Специално при малките деца носенето на маски може да е объркващо и разстройващо преживяване.

Ето някои идеи, които ще ви помогнат да въведете носенето на маски в семейството си:

Бъдете честни
Използвайте подходящ език и отчитайте равнището на безпокойство на вашите деца. Давайте си сметка, че маските не са супер забавни за когото и да било. Но обяснете как, като носим маски, можем да спомогнем за безопасността на хората около нас, включително възрастните и уязвимите членове на обществото. Носенето на маска показва, че ни е грижа едни за други.

Изслушвайте и показвайте емпатия
Запитайте децата си какво мислят и ги наблюдавайте за признаци на страх като промяна в езика на тялото или тона на говорене. Отговаряйте на въпросите им колкото можете по-изчерпателно. Ако не знаете отговорите – няма страшно, това е нова ситуация за всички нас. Напомняйте им винаги да се обръщат към вас, ако имат каквито и да било въпроси и притеснения, по всяко време. Проверявайте редовно как се чувстват. В зависимост от възрастта им може да ги запитате какво са чули от приятелите си, за да завържете разговор и да се убедите, че получават надеждна информация.

Мотивирайте децата си за участие
Маските се продават в най-различни цветове и десени, като децата виждат в тях възможност да се изявят. Опитайте се да превърнете избора на текстилна маска в забавление, мотивирайте ги колкото се може повече. Запомнете: колкото повече вашите деца харесват външния вид на маските си, толкова по-вероятно е да ги носят дори когато вас ви няма да ги контролирате.