10 причини да се гмуркате в Египет

1
143
Добави коментар
maskk
maskk

Гмуркането в Египет е свързано с установяване на връзка с дивия подводен живот, от акули до застрашени дюгони, наблюдение на подводни рифове и риба. В Египет има опции за всички – от начинаещи до професионалисти. Най-известните водолазни центрове са Шарм ел Шейх, Хургада, Табу.
 

Египет се посещава преди всичко за пълна релаксация на плажа и в хотелите. Но малко хора успяват да устоят на опити с гмуркане с шнорхел или гмуркане в необятния подводен свят.

А тези, които никога не са опитвали да се гмуркат, го правят за първи път в египетските курорти. Хотелите предлагат гмуркане с шнорхел по крайбрежието, а организаторите на водолазни турове до Египет предлагат цели подводни пътувания до най-интересните рифове. Защо Египет е признат за една от най-добрите дестинации за гмуркане в света?

 

 

10 причини да се гмуркате в Египет

 

1. Червено море е дом на повече от 1200 вида подводни обитатели. По отношение на красотата и уникалността на подводния свят само няколко места на Земята могат да се сравнят с рифовете на Египет. Разнообразието на морската флора и фауна в Червено море изумява и очарова. Ярки тропически риби, огромни лъчи, дюгони – сирени, сепии, делфини … Малцина могат да устоят на това великолепие.

 

  

2. 10% от животинските видовете на Червено море не могат да бъдат намерени никъде другаде на планетата, поради уникалните географски и климатични условия.

 

3. Червено море е едно от най-топлите на Земята. Средната температура на водата е + 23 ° C, а гмуркането с шнорхел е възможно по всяко време на годината.

 

4. Водата има уникална чистота и прозрачност поради факта, че Червено море не е изпълнено с речни води. До 200 метра водата е почти напълно прозрачна.

 

5. Великолепни коралови градини се простират по крайбрежието на Египет на 2000 километра. Това е просто рай за гмуркачите.

 

6. Значителна част от подводните градини на Египет са запазени непокътнати и във форма.

 

7. Няма значение дали сте пълен начинаещ гмуркач с шнорхел или напреднал водолаз – Египет ще ви предложи най-добрите условия в света както за начинаещи, така и за напреднали гмуркачи, благодарение на разнообразието от рифове и голям избор от водолазни центрове, екскурзии и програми.

 

8. За онези, които са уморени да съзерцават рибите, има по-сложни варианти. Гмуркане до потънали кораби, танкове, търсене на съкровища или проучване на потопени забележителности и дълбоководни пещери – къде другаде по света можете да намерите всичко по едно и също време?

 

9. Именно в Египет се намира най-голямата страст и мечта на всички гмуркачи и уиндсърфисти в света – Синята дупка в Дахаб.

 

10. И накрая, според световната класация, египетските рифове са сред първите 10 в света.

 

                                                                            

 
Къде е най-доброто място за гмуркане в Египет

Можете да се потопите в очарованието на неземните морски пейзажи изобщо, без изключение, в популярните дестинации за почивка в Египет.
Местата за гмуркане в Червено море са толкова разнообразни. За тези, които вече са опитали и оценили удоволствието от гмуркането, има специални водолазни обиколки до Египет, където можете да видите най-зрелищните и интересни места за една седмица.

 

Шарм Ел Шейх

Това е може би най-посещаваният курорт в Египет. Най-важните предимства на гмуркането в Шарм Ел Шейх:
– Живописните рифове се предлагат в почти всеки хотел и са подходящи както за плитко гмуркане с шнорхел, така и за гмуркане на дълбочина.
– Шарм Ел Шейх е защитен от ветровете, което го прави идеален за зимно гмуркане.
– Недалеч от курорта се намира световноизвестният национален парк Ras Mohammed – най-известният и най-богатият на места за гмуркане в Червено море с различна трудност. Националният парк Рас Мохамед често се посещава от туристи. Това изобщо не е изненадващо, тъй като това място е дом на 1200 вида риби и 220 вида корали. Тук от корали се образуват истински морски връхчета.
Единственият район в Шарм Ел Шейх без корали е заливът Наама. Има нежни пясъчни плажове и за грандиозно гмуркане е по-добре да отидете на екскурзии. В Шарм Ел Шейх има много места за гмуркане. Буквално можете да се гмуркате навсякъде.

 

Хургада

Понякога можете да прочетете, че гмуркането в Хургада не е най-интересното. Това е туристическа заблуда. Всъщност повечето от хотелските плажове в Хургада са пясъчни, но в близост има много коралови острови, до които се стига с лодки. Най-известни са островите Гифтун , където се смята за най-красивия подводен свят в Хургада.
Рифът Абу Рамада ще се хареса на тези, които не се гмуркат за първи път, тъй като има скалист релеф, покрит с коралови градини, и е подходящ за по-дълбоки гмуркания.
Рифът Гота Абурамада също е вертикална скала, покрита с корали.
Рифът Абу Нухас на остров Шадван е идеалното място за гмуркане с шнорхел. Наблизо има и 4 потънали кораба.
Въпреки че гмуркането в Хургада се предлага в повечето случаи от специални лодки, този курорт е един от лидерите в популярността на гмуркането.

 

Марса Алам

Морският свят в Марса Алам е толкова богат, че често го наричат най-добрият в Египет. Шнорхел и гмуркане в Марса Алам е възможно за всички нива на трудност.
Рифът Dolphin Lodge е известен с плуването с огромни стада делфини. Визитната картичка на рифа Абу Дабаб са големите морски костенурки. Рифът Елфинстоун се спуска вертикално надолу и има арки, които са трудни за преминаване. Това е едно от малкото места на планетата, където можете да гледате акули без подводно снаряжение в буйното подводно царство – само с шнорхел и маска.
Единственият нюанс, на който трябва да обърнете внимание, е сезонът на пътуването. През зимата вятърът може да попречи на гмуркането в Марса Алам

 

                                                                            

 
Сафага

Основната разлика на курорта е, че тук светът на рифовете е запазен непокътнат. Някои корали не могат да бъдат намерени никъде другаде. Но освен това в рифовете на Сафага живеят костенурки, делфини, октоподи, морски крави и много ярки риби.
Дахаб
Дахаб и неговата Синя дупка е легендарно място за гмуркане. Малцина могат да устоят на примамливата кристално синя безтегловност, която се спуска до дълбочина от 130 метра. Има девствени корали, изключително опасни маршрути и голям избор от училища за начинаещи. От морския живот тук освен риби се срещат и костенурки. Лежерно гмуркане в безкрайно красивия подводен живот в Синята дупка е идеалното бягство за любителите на природата.
Единственото нещо, за което си струва да помислите предварително, е, че само опитен водолаз може да завладее това място. За начинаещи е по-добре да прибегнете до помощта на инструктор, за да се насладите напълно на подводната ваканция.

 

Александрия

Въпреки че Александрия е разположена на Средиземно море, тя не може да бъде пренебрегната поради фантастичните наводнени паметници от древността, по-специално – едно от 7-те чудеса на света – фароса Фарос.

 

                                                                       

 
Ел Кусейр и Златният триъгълник

За водолазите в Египет има световно известен водолазен маршрут: Островите на братята – риф Дедал – риф Елфинстоун. Можете да отидете до него от Хургада, Сафага или Ел Кусейр.
Острови на братята (Големи и малки братя). Всички съкровища на Червено море са събрани тук под вода. Братята са уникално място на Земята за наблюдение на акули. Огромното разнообразие от коралови градини по вертикалните скали се дължи на постоянния приток на прясна вода и отдалечеността от основните курорти.
Рифът Dedalus  е богат на пещери и первази. В допълнение към великолепните гъсталаци от анемони и голям брой риби тук могат да бъдат намерени няколко вида акули и други морски хищници. Рифът е формиран с най-старите твърди корали и е единственият голям екземпляр от този вид в района. Когато се гмуркате на 90-100 метра, можете да видите стара развалина. То е на почти една и половина години и катастрофата е настъпила през есента на 1876 година. Тъй като рифът има уединено положение, природата тук е недокосната, чиста.

Рифът Elphinstone е най -добрият избор за безопасно плуване на малки дълбочини и наслаждаване на комуникация с подводния свят: костенурки, риби, делфини. В близост могат да се видят и акули.
С такова разнообразие всеки сам определя най-доброто място за гмуркане в Египет. Всичко тук е индивидуално. Зависи от вашето гмуркане и колко често планирате да се гмуркате.
Най-доброто място за любителите на екстремните преживявания. Причината е, че … тук живеят акули! Гмуркането с акули явно не е за всеки. Тук се срещат всякакви видове: както тъмноперки, така и дългокрили. Като цяло подводната фауна на това място е много богата – рибите пърхат напред-назад, а костенурките плуват бавно и делфините се забавляват. Ако имате късмет, може да забележите скат или да се натъкнете на ята риби-клоуни.
Друга забележителност на Elphinstone е стената, която отива в неизвестната дълбочина от 70 метра. Върху него можете да намерите меки корали. Течението по стените е много силно. Опитните водолази могат да се приближат до южното плато и да се гмуркат на дълбочина около 55 метра. Ще бъде намерена арка, близо до която лежи огромен камък, цял осеян с корали.

 

                                                                    
Заключение

Всеки водолаз просто трябва да посети Египет, защото тази страна, с невероятната си подводна природа, предоставя много възможности за водолази. Но, разбира се, не можете да обиколите всичко.
Изборът на възможности за проучване на Червено море е огромен. Това е още една от причините, които превръщат Египет в една от най-добрите дестинации за гмуркане на Земята. Малцина могат да устоят на очарованието и разнообразието на морската вселена и да не опитат да се гмуркат в Египет.