Движението BLM свързано с комунистическия режим в Китай

12
342
Добави коментар
Novetika
Novetika

През септември 2020 г., полицията в Портланд, в американския щат Орегон, използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпи с демонстранти и арестува над 50 души. Подобни сюжети се разиграха в редица градове в САЩ, където протестите продължават вече пети месец.

Всичко започна със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, след сигнал до полицията в Минеаполис от продавач, на когото Флойд опитал да плати с фалшива 20-доларова банкнота. Обвинението твърди, че полицай на име Дерек Шовин е предизвикал смъртта на Флойд, след като девет минути коленичил върху врата на цветнокожия. Така Флойд, добър познайник на полицията с дълго криминално минало, умира по време на задържане. Смъртта му отприщи протести срещу така нареченото „ширещо се полицейско насилие“ спрямо чернокожите, и те бързо се разпространиха в САЩ и в международен план.

За съжаление обаче, протестите на афроамериканци в редица големи градове на САЩ създават социално напрежение и нетърпимост към полицията като цяло. От привидно мирни актове, те лесно прерастват в масови безредици и гражданско неподчинение. Забелязват се групи от хора, често носещи маски, които се смесват с протестиращите и започват да унищожават публична собственост, да правят палежи по улиците и да влизат в преки провокации с полицията и други органи на реда…