Как да използваме етерични масла в ежедневието си

1
162
Добави коментар
svetla58
svetla58

Какво са етеричните масла?

Етеричните масла са извлечени от растения чрез дестилация. За добива на маслото се използват цветовете, кората, стъблата, листата и корените на тези растения. Висококонцентрирания екстракт от съответното растение се нарича етерично масло. 

От хиляди години те се използват в различните култури за лечебна цел. Могат да се вдишват, да се прилагат локално или да се използват за почистване.  Етеричните масла имат антидепресантни, стимулиращи, детоксикиращи, антибактериални, антивирусни и успокояващи свойства и по тази причина се ползват като естествена терапя за много здравословни проблеми.

Ползи от етеричните масла

Намаляват стреса

Една от най-популярните ползи от етеричните масла е способността им да намаляват стреса и безпокойството. Най- добрите етерични масла за намаляне на тревогата са лавандула, лайка, бергамот, иланг-иланг,тамян, ветивер.

Повишават имунитета и се борят инфекциите
Много етерични масла имат противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, антисептични и противогъбични свойства, които спомагат за засилване на имунната ви система и борба с инфекциите. Химичните вещества, открити в маслата, като терпени, естери, феноли, етери и кетони, имат потенциала да се борят с чужди патогени, които могат да застрашат вашето здраве. Някои от най-добрите етерични масла за вашия имунитет включват риган, смирна, джинджифил, лимон, евкалипт, тамян, мента и канела.

Употребата върху кожата и в продукти за коса

Успокояват раздразнената кожа, намалят признаците на стареене, премахват старчески петна, подобряват акнето, предпазват кожата от слънчевите лъчи и могат да уплатнят косата. Също така, има немалко проучвания, които твърдят, че етеричните масла са полезни за растежа на косата.

Детоксикация

Помагат за детоксикацията на домът и тялото ви. В ежедневието си вдишваме редица химикали и токсини от околната среда, които са опасни за нашето здраве. Маслата, които помагат за вътрешната детоксикация са лимон, грейпфрут, магданоз, лимонена трева, мента и джинджифил. Повечето препарати за почистване на дома са пълни с химикали, а етеричните масла могат да почистят естествено дома ви, като убият вредните патогени и замърсители. Най-добрите масла за намаляване на токсичността във домът ви включват грейпфрут, портокал, лимон, лимонена трева, евкалипт, канела, чаено дърво.

Облекчават главоболието и мигрената

Действат като естествено средство за облекчаване на мигрена.

Как да използваме етерични масла за тяло, коса и кожа?

Против акне: Смесете масло от чаено дърво със мед и разтрийте лицето си. След това изплакнете.

 За премахване на петна от слънцето: Нанасяйте три пъти дневно етерично масло от тамян върху кожата.

За тяло: Смесете кокосово масло, масло от карите, магнезиево масло за овлажняващ лосион за тяло.

За изгараряния и ухапвания от насекоми: Смесете етерично масло от лавандула с алое вера. 

Скраб за лице: Една четвърт чаша кисело мляко, една четвърт чаша царевично брашно и пет капки масла от лавандула, грейпфрут и пачули. Нанесете върху лицето и измийте.