УСПЕХ: Частната американска ракета Електрон изпрати 10 спътника в орбита!

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощното изстрелване на ракета „Електрон“. Photo credit : Rocket Lab

29 октомври 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Късно снощи в 23:21 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя космическата ракета „Електрон“, разработена от компанията Рокет Лаб в САЩ. 

На борда на ракетата пътуваха общо 10 спътника, от които девет са от серията „СуперДав“ на частната компания Планет. Компанията разполага с над 150 действащи сателита, а тяхната задача е да наблюдават и да заснемат Земята с висока разделителна способност. Всеки, който пожелае спътниково изображение, може да си го поръча срещу заплащане, като снимките се използват за изучаване на климата, подпомагане на фермерите, проследяване на пожарите, картографиране на горските райони и идентифициране на бракониерството. Фирмата Планет публикува и безплатни снимки на известни местности или явления.

Последният спътник на име „CE-SAT-IIB“ е създаден от японската компания Canon Electronics. Той е снабден с мощна телескопична камера, която ще може да заснема изображения на неосветените от Слънцето земни местности – т.е. там, където е нощ.

Сателитите бяха освободени в 500-километрова слънчевосинхронна орбита.

Днешният полет бе пети за „Електрон“ през 2020-та година и 15-ти от началото на експлоатацията на ракетата. 

Запис от полета – тук – връзка към сайта на RocketLab

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/