Каму Каму – сред отличниците по витамин С

1
170
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

Каму Каму представлява храстовидно дърво с малки размери. Латинското му наименование е Myrciaria dubia,  познато е  като camu camu, camucamu, cacari или camocamo. Camu camu има малки цветя с восъчни бели венчелистчета и миришещ аромат. Плодовете му наподобяват на череши в  лилаво-червен цвят. Видът се размножава чрез семена. При отглеждането дървото започва да дава плодове, след като достигне 2 см (0,79 инча) в обхват на стъблото (три години след появата на разсада). Растенията цъфтят в края на сухия сезон и дават плодове в разгара на дъждовния сезон.  Както дивите, така и култивираните растения са продуктивни в продължение на няколко десетилетия. Едно дърво дава средно 12 кг. плодове. Съдържа около 60 пъти повече витамин С от портокала. Освен това е богато на аминокиселини, калий, бета каротен, калций, желязо, фосфор, витамини В и флаваноиди, които осигуряват силно ефективно почистващо, защитно, противовъзпалително, хидратиращо и хранително действие. Плодът е богат на флавоноиди, като антоцианини, флавоноли, флаваноли, катехини, делфинидин 3-глюкозид, цианидин 3-глюкозид, елагова киселина и рутин, галова и елагова киселини.

Обитава дъждовните гори на амазонските низини на Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Бразилия. Разпространението му се простира от центъра на щата Пара, Бразилия, по средата и горната река Амазонка до източната част на Перу; на север се появява в Касикиаре и горната и средната река Ориноко. В Бразилия се среща в Рондония по поречието на реките Масангана и Урупа и в Амазонас, в общините Манаус и Манакапуру и по реките Джавари, Мадейра и Негър.

Каму каму се е отлеждало и употребявало още в Мезоамерика. Местните племена беряли плодовете на каму каму директно от канутата си. Няма данни за традиционни употреби  в Мезоамарика . В традиционните амазонски общества camu camu е консумирано високото съдържание на витамин С.  Плодът е изключително кисел и с вкус наподобява кисело грозде с голяма костилка. От плодовете често се прави много розов сок с малко захар (като лимонада). Червеникав пигмент в кожестата кожа на плода придава розов цвят на сокове, извлечени от camu camu.

Плодът  набира популярност в последните години, когато започва влезе в мащабно отглеждане и продажба на световния пазар, като Япония е основният купувач. Дървото е сравнително лесно за култивиране при определени условия на отглеждане. Той оцелява най-добре в горещ, влажен, тропически климат, но ще расте в субтропиците, преживявайки температури до малко над замръзване. Изисква обилна вода.

Справедливата търговия присъства в нискоземенното производство от Асоциацията на производителите на Camu Camu от перуанската Амазонка.

Ето някои от ползите за здравето от консумацията на Каму Каму се

поддържане на имунната система в добро състояние поддържане на отлично зрение, намаляване на възпаления и подобряване състоянието на белия дроб  и предпазва от вирусни инфекции. поддържа функциите на сърцето, кожата, очите, мозъка, сърцето и черния дроб помага при лечение на астма, глаукома, гингивит, хепатит, безплодие, мигрена, катаракта, атеросклероза, болест на Паркинсон. има добро обезболяващо действие.  отличен антиоксидант помага за предотвратяване на генетични мутации, които участват във формирането на ракови образувания. има изразен противовъзпалителен ефект, повишават шансовете на организма за зачеване и захранват матката  екстрактът от тези дребни плодчета прави чудеса с кожата – стяга я, подобрява тонуса ѝ, изглажда фините линии и бръчици, озарява тена, но най-вече действа като мощна антиоксиданта защита срещу свободните радикали. По този начин не само поддържа младежкото излъчване, но и предпазва важните за него мастноразтворими витамини А и Е и мастни киселини от разграждане.

Племената от Амазония пък до ден днешен си приготвят тоник за подхранване на косата от плодовете Каму Каму.

Бурел Органикс предлага Био Каму Каму  на прах с ароматен и леко пикантен  вкус.