Ирод Антипа – четвъртовластник на Галилея и Перея

119
840
Добави коментар
hristiyanstvo
hristiyanstvo

Ирод  – противникът на Йоан Кръстител и Исус Ирод Антипа е управник – четвъртовластник ( на гръцки: „тетрарх“) на Галилея и Перея във времето 4 г. пр. Хр – 39 г. сл. Хр. Това е най-споменаваният Ирод в Библията. Исус и Йоан Кръстител са негови поданици. Син е на цар Ирод I Велики. Възприема династичната титла „Ирод“ след като брат му Архелай – етнарх на Юдея – е свален от власт през 6 г. Управлението на Ирод Антипа, което трае цели 43 години, от политическа гледна точка е сравнително добро и проспериращо.

Библейски споменавания 

Произход Антипа е син на цар Ирод от Малтака – трета от десетте му жени, майка и на Архелай – самарянка, която е за кратко царица – около 40 г. пр. Хр. Така, като се вземе предвид произходът и на цар Ирод, Антипа е със самарянска, арабска и идумейска (едомска) кръв, но не и юдейска.  Владения Областите Галилея и Перея  Галилея и Перея (в зелено) Галилея и Перея не са съседни области в Палестина, но и двете са важни за библейския разказ. Исус израства в Галилея и служи най-вече в тази област. Всичкото това се случва по времето на Ирод Антипа. Областта Перея пък е, в която кръщава Йоан Кръстител. Столици

Първоначално Ирод Антипа управлява от града Сепфорис, близо до Назарет (където израства Исус). 

По-късно създава нова столица на брега на Галилейското езеро, която нарича Тивериада (Йоан 6:23), по името на тогавашния римски император Тиберий. Поради името на столицата, Галилейското езеро е наречено също и Тивериадско езеро в Евангелието от Йоан (6:21, 21:1).  Ирод и Иродиада В шестата по ред версия на завещанието на цар Ирод I (но предпоследна), Антипа е посочен като негов наследник (заменен в по-късното завещение с Архелай). Поради това, Ирод му урежда брак с Фазелис – дъщеря на Арета IV – цар на Набатея (арабско царство, името на което идва от Навайот – син на Исмаил и внук на Авраам – Битие 23:15). По това време Антипа е деветнадесетгодишен, а Фазелис – едва дванадесетгодишна. След като живее с дъщерята на цар Арета известно време, в един момент Ирод се влюбва в Иродиада. Тя е негова племенница, дъщеря на брат му Аристобул, и съпруга на брат му Филип, който е и неин братовчед. Това не е управителят на области, описан в Лука 3:1. Ирод и Иродиада тайно се съгласяват за брак. Уговорката включва и развод на Ирод. Бракът на Иродиада с Филип е уреден от цар Ирод Велики, още докато тя е дете. Изглежда този брак не я удовлетворява и тя напуска мъжа си, за да се омъжи за Ирод Антипа.

Разводът и повторният брак на Ирод създават два вида проблеми – морален и политически. 

Моралният проблем