Полезни свойства на печената тиква

2
189
Добави коментар
ivanss
ivanss

Печената тиква притежава много полезни свойства, които помагат на човек да поддържа здравето си в перфектно състояние, съдържа нужните на организма аминокиселини и витамини.
Съдържащият се в тиквата витамин Е, активно стимулира функциите на половите жлези, а също така подмладява организма, предпазвайки го от преждевременно стареене. 

Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи, към които се отнасят магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.
В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В – В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини, съдържащи се в тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци. 

Липсата на този витамин предизвиква кръвотечения от носа, венците и най-лошото – във вътрешните органи. Всичко това прави тиквата незаменим продукт.
Тиквата е изключително полезна при кожни заболявания и за профилактика на зрителни разстройства като кокоша слепота. Присъствието на витамини от група В в тиквата помага при заболявания на нервната система.
Високото съдържание на калий предотвратява сърдечни и съдови заболявания. За да се запазят максималните количества полезни вещества в тиквата тя не трябва да се вари, а да се пече. 

 Ползата от оранжевото чудо се проявява само при правилно приготвяне на тиквата. Консумирането на печена тиква спомага за изхвърлянето на шлаките и натриевите соли от организма, също така се наблюдава силно изразен разхлабващ и диуретичен ефект.