Какво да правим, когато акумулаторът изгасне? – GradaBG

1
129
Добави коментар
clashbade
clashbade

Съществуват специални проводници за зареждане на акумулатор. Можете да ги купите във всеки един от специализираните магазини за акумулатори или просто в някой автомобилен магазин, но най-напред е необходимо да си осигурите кола донор, която да запали вашата. Попитайте колегите шофьори около вас дали могат да помогнат, това би било най-добрият вариант, защото всичко ще се случи много бързо и няма да се налага да викате помощ на място.

Какъв е процесът на презареждане на автомобил от акумулатора на друг автомобил с помощта на специалните проводници?
От единия край свързваме към клемата на разредения акумулатор, а другия край към клемата на донорния акумулатор. Основното нещо е да се внимава с полярността, т.е. Свържете „плюс“ към „плюс“, и „минус“ към „минус“. Когато проводниците са вече свързани, може да стартирате двигателя. След като той запали, проводниците вече биха могли да се отстранят.
Веднага след свързването на двете коли трябва да стартираме двигателя?

Много специалисти по автомобилите са на мнение, докато проводниците все още са свързани към другата кола, не е препоръчително да стартирате вашия двигател веднага. Според тях, е по-правилно първо да изчакате малко – от 2 до 5 минути, преди да направите това. Смисълът на тази препоръка е, че през това време изтощеният акумулатор ще се презареди малко.
На практика обаче това правило не се спазва от повечето водачи и обикновено след като проводниците са свързани, те веднага стартират двигателя. Или в най-добрия случай изчакват съвсем малко, например около 10-20 секунди, защото се чувстват неудобно да бавят другия шофьор, който се е съгласил да помогне, като го карат да чака.

Ред на изваждане на проводниците след като двигателят е запалил

След стартирането на двигателя остава да извадите проводниците от батериите. Те трябва да бъдат извадени в следния ред: първо от автомобила, от който сте „запалили”, а след това и от вашата собствена кола. След като внимателно сте отстранили проводниците, процесът на запалване на акумулатора е напълно завършен.

Всеки водач е добре да има в себе си такива проводници, затова не пропускайте да си ги набавите – най-сигурно е да ги откриете в магазини за акумулатори.