Лития с мощите на св. Иван Рилски ще спаси България от пандемията

1
184
Добави коментар
ivan_kalev
ivan_kalev

Православни християни започнаха подписка с искане Синодът да разпореди молебени за избавление от заразата

НАШИЯТ КРЪСТ

От днес в Мрежата набира популярност нова подписка, адресирана към Светия Синод и към патриарх Неофит. В нея група ревностни православни християни настояват БПЦ да последва примера на другите поместни православни църкви и да организира молебен пред трите най-прославени български икони – Пресвета Богородица от Бачковската и Троянската обители и Осеновица от Рилския манастир. Ето и пълния текст на подписката:

„Ваше Светейшество! Ваши Високопреосвещенства! Обръщаме се към вас в много труден момент за Църквата, страната и народа ни. Епидемията от Covid-19 се разраства все повече, взема жертви, застрашава и блокира живота ни!

Към вас се обръща група православни християни със синовна любов и молба да благословите и разрешите да се извърши молебен за страдащата България и болните ѝ хора пред трите чудотворни икони Бачковска, Троянска и Рилска – Осеновица. Съзнаваме тежката епидемична ситуация разбираме, че молебен в голям храм и дори на открито би изложил на риск от заразяване присъстващите. Молим, стига да е възможно – да се направи молебен или друга Богослужба от самолет с трите или поне с една от светините. И така да се изпроси милостта на нашия Господ Иисус Христос и Пречистата Му Майка! Има примери от наши сестри – православни църкви за извършване на подобни моления по въздух. Има и примери за кръстни шествия с мощите на светии и по суша в съседна Румъния, в Грузия, Украйна, Русия. Разбира се, не изключваме вариант за всебългарска лития, но без пряко участие на богомолци с мощите на нашия небесен застъпник свети Иоан Рилски или с мощите на закрилника на София свети крал Стефан.

Такива предложения имаше още в началото на епидемията. Но сега моментът е наистина критичен. Наближава и Рождественския пост. Молим за Вашето благословение. Молим да удостоите с внимание нашата молба и да ни направите съпричастни на всенародна молитва за избавление от страшната смъртоносна болест. Оставаме Ваши в Христа чеда!“

Може да се включите в подписката ТУК