Щабът предлага почти пълен локдаун* от Черния петък, 27 ноември

1
268
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на март, до Коледа спират учебните занятия, екскурзии, спортни и културни мероприятия, заведенията работят само с доставки, затварят молове и нехранителни магазини

Почти пълно затваряне, подобно на извънредното положение през пролетта, предложи от името на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с COVID-19 здравният министър проф. Костадин Ангелов. Новите противоепидемични мерки се налагат заради рекордната заболяемост и изключително усложнената ситуация у нас.

Според официалната статистика потвърдените случаи на новия коронавирус у нас от 8 март насам са 121 820, от които активни са 82 415. В болница сега са 6350 българи, а в интензивно отделение се лекуват 408. Починалите са 2880, като 60 от тях са изгубили битката с COVID-19 през последното денонощие.

Предвижда се:

– Удължаване срока на извънредното епидемиологично положение с още четири месеца, или до края на март 2021.

– Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси. 

– Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни и конгресно-конферентни прояви, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, вкл. частно организирани тържества.

– Продължаване забраната за посещение в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар вариетета и бар клубове. 

– Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници и др. – те могат да продължат да функционират само за доставки по домовете, след като данъкът добавена стойност (ДДС) беше намален и за тази тяхна дейност.

– Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, вкл. молове и други търговски центрове с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

– Преустановяване организирането и провеждането на екскурзии в страната и чужбина.

Окончателното решение ще се вземе от Министерския съвет на редовното правителствено заседание в сряда, като предложенията ще се обсъждат сектор по сектор, със съответния ресорен министър. Мерките трябва да влязат в сила от петък, 27 ноември, когато по традиция в търговските обекти и онлайн магазините тече т.нар. „черен петък“.

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията на медиците. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки“, обоснова се министърът и призова: 

„Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Време е отново да се обединим в името на живота.“

Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи. Към момента научните данни показват, че ако мерките бъдат приети, резултат от тях ще има най-рано след осем дни, подчерта той.

„Ако мерките дадат резултати, ще направим всичко възможно, на базата на анализа, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни. Такива са данните на науката. Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата“, обясни още министър Ангелов.

Предложенията за т.нар. „локдаун“ бяха оповестени на извънреден брифинг в понеделник следобед с участието на шефа на Военномедицинска академия (ВМА) проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководи и НОЩ, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорите на „Пирогов“ и Александровска болница проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.

Преди това новите ограничителни мерки са били обсъдени с премиера Бойко Борисов. 

* Локдаун (от англ. lockdown), думата на 2020 г. според английския речник „Колинс“, означава букв. затваряне, но напоследък значението й се свързва с налагането на строги ограничения върху пътуването, социалните контакти и достъпа до публични места“.

Източник: Нова телевизия, БНР