Да отслабнем със закуска – полезни съвети за всички, които обичат да пропускат закуската

7
269
Добави коментар
freemp4
freemp4

Ако сте от хората, които предпочитат да поспят 15 минути повече, вместо да станат и да закусят преди работа, имайте предвид, че това е голяма грешка.

Ако си мислите, че пропускайки закуската намалявате дневния си калориен прием и оттам отслабвате – то също се заблуждавате. Закуската ви помага да постигнете и поддържате здравословно тегло. Научни изследвания са доказали, че сред хора, които са успели да отслабнат и да запазят новото си тегло, 80% редовно закусват. Това означава, че закуската е ключов елемент в регулиране на метаболизма и поддържане на перфектното тегло.
Нека ви дадем няколко съвети за подходяща закуска, които ще ви помогнат да свикнете с този полезен и здравословен навик.

Перфектната комбинация:

Зърнените храни и овесените ядки не ви засищат и не след дълго отново сте гладни? За това има причина и тя съвсем не е изненадваща – сутрин имате нужда от протеини – от чисти протеини под формата на яйца или крехко месо (бедно на мазнини). Зърнените храни не спадат към тази група и не ви засищат, докато протеините ви засищат за много по-дълго време.

Ако добавите и фибри към протеиновата си закуска това със сигурност ще ви помогне да се храните правилно и през остатъка от деня (тялото има нужда от повече време и енергия, за да разгради протеина, а комбинацията от протеин и фибри се абсорбира още по-бавно от чисто въглехидратните закуски). Освен това тази комбинация поддържа нивата на кръвна захар стабилни и намалява усещането за глад.

И така, истински здравословната закуска се състои от три компонента – въглехидрати, протеини и фибри. И не забравяйте, че въглехидратите трябва да са полезни и сложни. Подсладени овесени ядки или готови зърнени храни със съдържание на захар не са добър избор.

Напитките!

Посягате към кафето или сока веднага след като станете? Опитайте да включите водата в сутрешното си меню от напитки. Важно е да се хидратирате преди или по време на закуската, за да си набавите водата, която сте изгубили или през нощта. Чаша вода през първия час след събуждането, дори преди закуската променя цялостното състояние на организма рано сутрин. Освен това водата спомага за ускоряване на метаболизма и спомага отслабването.

Заети сте за закуска?

Ако сте заети да приготвяте закуска и се отбивате за нещо набързо, опитайте да планирате закуската си предварително. Заредете хладилника със свежи, здравословни храни, лесни за приготвяне. Един идеален пример е да сварите няколко яйца вечерта и да ги оставите в хладилника. Така сутринта ще имате готови протеини за закуска, които ще ви заредят с енергия за целия ден.

Надхитрете сутрешните пречки

Двете най-често срещани оплаквания от хора, които не закусват са: дранене в стомаха, ако закусват прекалено рано или липса на апетит рано сутрин. Ето и решенията:
Стомахът ви не е привикнал на закуските? Опитайте с кисело мляко – то регулира храносмилателната система.

Не сте гладни? Това означава, че приемате много храна на вечеря или вечеряте много скоро преди да си легнете. Вечеряйте рано, ако все пак това ви е невъзможно хапнете нещо леко.