УСПЕХ: Спускаемата капсула на Хаябуса 2 се завърна на Земята!

1
98
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на навлизащата в земната атмосфера капсула на „Хаябуса 2“. Photo credit : JAXA

5 декември 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:28 ч. българско време спускаемата капсула на японската мисия „Хаябуса 2“ навлезе по план в атмосферата на Земята. Броени минути по-късно екипът потвърди успешното разгръщане на парашута. Измина малко повече време от очакваното, преди да бъде потвърдено, че капсулата е достигнала до земната повърхност и излъчва радиосигнал. След като това се случи, процедурата по завръщането бе обявена за успешна! 

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция „Хаябуса 2“ беше изстреляна преди шест години, на 3 декември 2014-та. През месец юли 2018 година тя пристигна в околностите на Рюгу, а през следващите месеци благополучно спусна на неговата повърхност няколко астероидохода „Минерва 2“ и европейския спускаем апарат „Маскот“. На 13-ти ноември 2019 г. мисията напусна астероида и започна обратния си път към Земята.

Днешното завръщане беше последният критичен етап от тази амбициозна експедиция. Сега остава само да се потвърди със сигурност, че в спускаемата капсула има наистина проби от астероида Рюгу. За разлика от американската космическа мисия „Озирис-Рекс“, която през октомври успешно кацна и събра проби от астероида Бену и която можеше да снима контейнера директно, „Хаябуса 2“ не разполага с начин за качествена преценка или количествено измерване на събраните проби. Дали има камъни и проби от Рюгу ще се разбере едва само след отварянето на капсулата.

Междувременно корабът-майка прелетя безопасно край Земята и продължи своя път в околослънчевото пространство. Благодаря на читателите, които ме информираха, че астероидът, който роботизираната станция ще посети през следващите години в рамките на разширена мисия е вече избран. Това е 1998KY26. Очаква се „Хаябуса 2“ да достигне до него през 2031 г. и може дори да се опита да осъществи кацане на повърхността му. 

За повече информация: JAXA

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/