Американският марсоход Кюриосити откри странни скали на Марс – вероятни метеорити

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ засне тази снимка на 6-ти декември, а в центъра се вижда потенциален метеорит. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

12 декември 2020 г. 21:31 ч.

Светослав Александров. През последните няколко седмици китайската мисия „Чанг’e 5“, която изучава Луната, е на фокус сред космическите новини. Но нека не забравяме, че на Червената планета марсоходът на САЩ „Кюриосити“ изпълнява сложна програма, свързана с изкачването на планината Шарп. В началото на декември екипът на мисията оповести, че роботизираният апарат е открил няколко скали, които не приличат на останалите в околността. 

„Кюриосити“ се е натъкнал на скалите, докато се е изкачвал към Пясъците на Форви – огромно дюнно поле, което учените познават от орбиталните снимки на Марс.

Счита се, че новооткритите скали представляват метеорити. Другата възможност е да произхождат от различни местности на планината Шарп и затова да са нетипични. „Кюриосити“ вече снема спектралните характеристики на скалите. Ако наистина става въпрос за метеорити, спектрите ще имат строго определен профил. 

Снимка на най-забележителната скала, кръстена „Остров Даваар“, е показана на снимката в началото на публикацията.

Ето снимки и на останалите потенциални метеорити:

Credits : NASA / JPL-Caltech

За повече информация: НАСА 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/