За любителите на икономичното шофиране: Горивен филтър при газовите автомобили

1
110
Добави коментар
clashbade
clashbade

Всеки обича да кара икономична кола. Газовите и метанови уредби са едни от възможните варианти, когато целите да си осигурите това. Ако вие сте един от притежателите на подобен автомобил, трябва да предвидите някои малки подробности, за да се радвате на изправна

машина.

Всеки горивен филтър подлежи на регулярна смяна. Това е неизбежен консуматив, който осигурява оптимален работен режим. Как стоят нещата обаче, ако карате на газ или метан?! Малко по–различно от обикновеното, ако до скоро сте свикнали на бензин или дизел. Това е така, защото въпросните автомобили се нуждаят много повече от чист кислород, за да образуват задоволителна гориво–въздушна смес. Честата смяна на горивния филтър гарантира висок приток на въздух и от там не само ще се радвате на икономии в горивото, но и на подобаващи постижения на асфалта.

За какво служи горивният филтър

Без значение какво гориво използвате, всяко едно съдържа голямо количество примеси, които могат да причинят големи щети на двигателя. За да избегнете подобни нежелани последици и да удължите живота на не една система, се нуждаете от употребата на горивен филтър. Но за да е ефективно неговото използване, той трябва да се подменя редовно.

Горивният филтър е едно от най–важните устройства в горивната система. Именно чрез неговото действие се получава филтрацията на запалителната смес, така че да не се стига до сериозни щети по двигателя. Такива могат да причинят водните съединения или различни излишни частици, намиращи се в контейнерите за съхранение на гориво. Основната цел на филтърния елемент е унищожаването на водата, тъй като присъствието й води не само до износване, но и до фатални последици. Такива могат да са прекъсване на двигателя или тотален отказ да стартира.

Честота на подмяна на филтърното устройство

Работният живот на горивния филтър е специфичен за всеки автомобил. Това зависи, както от качеството на използваното гориво, така и от условията за работа на превозното средство. В резултат от некачествен или захабен филтър могат да настъпят някои от следните явления:

Образуването на корозия;Запушване на дюзите;Лош старт на двигателя;Прекъсване по време на работа.

В тръбите на горивната система се образуват различни отлагания по време на експлоатация  на автомобила. Върху някои от елементите могат да се натрупат оксиди и ръжда. Това предполага бързо запушване на филтриращото устройство. От това следва, че не е важен само пробегът в километри, за да разполагате с основателна причина за неговата смяна.

 

Степента на замърсяване на филтъра може лесно да се установи с просто око. Ако наблюдавате потъмняването му или горивото, което минава през него губи своята прозрачност, това са ясни индикатори, че е дошъл неговият край.

Други признаци за смяна

Ако съществува неравномерен режим на работа по време на движение или двигателят често спира сам.

Ако разходът на гориво се е увеличил значително, но за сметка на това е спаднала мощността на автомобила.

Всичко това недвусмислено говори за едно – остарял горивен филтър.

Що се отнася до различните модели и цени, винаги можете да изберете предварително на https;//t-auto.bg/горивен-филтър.html. Тук ще намерите конкуренти цени и качество, което няма да ви изневери.