САЩ обявиха първи санкции за преследването на Фалун Гонг

1
118
Добави коментар
Novetika
Novetika

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп продължава политиката на борба срещу системните нарушения на човешките права в Китай.

В Международния ден за правата на човека, 10 декември 2020 г., Държавният департамент на САЩ обяви строги санкции срещу китайския държавен служител Хуан Юенсион.

Хуан е уличен в сериозни нарушения на човешките права, включително религиозните свободи на последователи на Фалун Гонг. Нарушенията са свързани с арести и разпити на симпатизанти на духовния метод само заради духовните им убеждения.

Горните нарушения Хуан е извършвал в качеството си на началник на бюрото за обществена сигурност в полицейски участък Уцун в град Сямън, провинция Фудзян.

На Хуан и съпругата му се забранява достъп до територията на САЩ, както и издаване на виза за страната.

Администрацията на Тръмп е първата, която налага санкции срещу преследвачи на духовното движение Фалун Гонг, макар гоненията от страна на китайската комунистическа партия да продължават вече 21 години.

На 20 юли 2020 г. държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, публикува прессъобщение по повод годишнина от репресиите в Китай, в което заяви: „21 години преследване на Фалун Гонг са прекалено дулго и трябва да спрат.“

През юли 2019 г. Тръмп се срещна в Белия дом с последовател на Фалун Гонг и още 26 жертви на религиозно преследване от цял свят.

Репресиите срещу близо 100 милиона китайски граждани, следващи Фалун Гонг, са ежегодно документирани в докладите на САЩ за човешките права и религиозната свобода.

Какво е Фалун Гонг?

Фалун Гонг, познат още с името Фалун Дафа, е китайски метод за самоусъвършенстване с принципи Истинност, Доброта, Търпение и пет медитативни упражнения.

Представен е пред китайската общественост през 1992 г. Заради бързия и положителен ефект върху здравето, методът привлича за по-малко от десетилетие между 70 и 100 милиона последователи от всички прослойки на населението.

Авторът на Фалун Гонг, Ли Хонгджъ, получава многобройни награди от китайското правителство. През 2000 и 2001 г. е номиниран за Нобеловата награда за мир, а през 2001 г. за учредената от Европейския парламент награда „Сахаров“ за свобода на мисълта.

В България Фалун Гонг е популярен от 2001 г. По света се разпространява и практикуа безплатно в 114 държави.

Преследването на Фалун Гонг започва през 1999 г., след като тогавашният държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин открива, че последователите са почти два пъти повече от членовете на партията. Последват масови арести, задържания и мъчения в трудови лагери, затвори и психиатрични клиники.

Най-чудовищната форма на репресии срещу Фалун Гонг беше потвърдена през юни 2019 г. от международен трибунал в Лондон: насилствено отнемане на органи от живи симпатизанти в държавни китайски болници, с цел продажба на органите на пациенти, нуждаещи се от трансплантация. В хода на изваждането на органите, жертвите умират.

Законът Магнитски

Санкциите от 10 декември 2020 г. са наложени на още 14 замесени в нарушения на човешките права и корупция лица и техните семейства.

Мерките са издадени по силата на Закона Магнитски, който от 2017 г. насам е санкционирал 243 души от 28 държави, включително чрез отказ на визи и замразяване на активите им в САЩ.

Фактът, че санкциите бяха обявени в Международния ден за правата на човека и само ден след Международния ден за борба с корупцията, показва ясно позицията на САЩ по тези въпроси.

През юни 2020 г. Тръмп подписа изпълнителна заповед, в която заяви първостепенната роля на религиозната свобода във външната политика на САЩ.

Заповедта дава бюджет от 50 милиона щатски долара (81 милиона лева) на Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие (USAID) за финансиране на програми, насърчаващи религиозните свободи зад граница.