5 сигурни начина да спестим енергия в дома си

1
186
Добави коментар
clashbade
clashbade

66
/ 100

Зимата завладява толкова бързо ежедневието ни, което изисква от нас предприемането на правилната крачка към постигане на пълноценен комфорт

Дори и най-запалените по зимните гледки и планинските писти могат да признаят, че студените месеци са неумолими и изискват от нас полагане на повече усилия, ако искаме да съхраним комфорта си през цялата година. Да, през лятото нещата изглеждат далеч по-лесни, макар отново да разчитаме на уредите, но като източници на охлаждане. Мрачният сезон не позволява волности и е желателно да се подсигурим предварително.

Какъв начин ще изберем за отопление, зависи от конкретните ни предпочитания, от големината на имота, от разпределението на помещенията, от разходите, които сме готови да даваме всеки месец. Винаги е за предпочитане да спестим голяма част от тях, ето защо може да заложим на газови инсталации или друг алтернативен вариант – соларни панели, подово отопление, котли на твърдо гориво, климатични системи и други енергийно ефективни методи, включително хибридна стратегия.   

Това е и най-съществената стъпка към пестенето на енергия вкъщи.

Обобщено нещата изглеждат по следния начин:

Управлявайте разумно избраното отопление

При употребата на природен газ това е изцяло във ваши ръце. По този начин контролирате сметките си, както и градусите в различните помещения.   

Изолация на стените, пода и тавана

Не се и съмнявайте, че всяка опция за поставяне на изолация на стените, тавана или пода, ще бъде във ваша полза. Така осигурявате термоустойчивост на стаите, което води до спестяване на разходи заради липсата на загуба на енергия.  

Стабилна външна врата с уплътнение

Външната врата трябва да е масивна, така че да създава респект не само към нежеланите посетители със съмнителни намерения. Тя предпазва дома ви от изтичане на топлина. Поставете втора пред нея, ако ви се струва недостатъчно стабилна или се погрижете за доброто уплътнение.

Същото се отнася и до прозорците, а ако има счупено по тях, то задължително подлежи на поправка. 

Оптимално проветряване

Леко отворените прозорци или врати ще изстудяват непрестанно жилището ви. Не е рационално да действате така. Вместо това, когато искате да проветрите добре, просто отворете широко за кратко време. Следвайки този съвет, вие няма да позволите да изстинат стените до такава степен, че после трудно да възвърнете температурните стойности.

Съобразете интериора

Напълно грешно е да имате поставени мебели или завеси пред отоплителните уреди. Мислете практично, дори когато целите да внесете повече красота и финес в дома. Съобразявайте така интериора, че той да не е в разрез с избрания начин за отопление, независимо дали говорим за естетична функция, когато например се опитваме да вместим газов котел, или при самата експлоатация на отоплителните средства.

Разчитайте на професионални препоръки не само относно интериорния дизайн, но и за конкретния вид газови инсталации – свържете се с опитния екип на Германов Пайп – https://germanov-pipe.bg/service/gazovi-inastalacii

НИСКОЕНЕРГИЙНИТЕ КЪЩИ ВПЕЧАТЛЯВАТ НЕ САМО С ВИЗИЯ И АРХИТЕКТУРА