El Clasico между Барселона и Реал Мадрид може да бъде търговска марка в Япония

1
335
Добави коментар

La Liga, футболната федерация на Испания, спечели казус касаещ нейн опит за регистрация на следната марка в Япония за клас 41 – спортни дейности, провеждане на спортни събития, спортни информационни услуги и други услуги:

Патентното ведомство на страната отказва регистрация на абсолютни основания – липса на отличителност. Както е известно El Clasico е начинът по който се нарича вечното футболно дерби между Барселона и Реал Мадрид, което има история от 1930 година.

Според ведомството, потрибетилите биха разпознали под El Clasico конкретният футболен мач между двата отбора. От тази гледна точка потребителите биха били заблудени по отношение на услуги несвързани с този футболен мач.

При обжалването обаче, Апелативният борд отменя това решение приемайки марката за отличителна. Според борда, тъй като думата е изписана на испански, потребителите в Япония няма да я свържат директно с конкретния футболен мач. Освен това няма доказателства, че марката е използвана широко и касае определено естество и качество свързано с услугите в клас 41.

Източник: Masaki MIKAMI, Marks IP Law Firm.