УСПЕХ: СпейсЕкс завърши 2020-та година с безупречно излитане и кацане!

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

19 декември 2020 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Днес СпейсЕкс изстреля своята последна космическа ракета за 2020-та и с това сложи точка на една страхотна за компанията година! Общо 26 полета бяха изпълнени – всичките успешни. Фирмата на Илон Мъск отново се утвърди като водещ космически превозвач, задминаващ цели държави – например изстрелванията на всички космически ракети на Русия през годината са 16, т.е. с десет по-малко от тези на СпейсЕкс. 

Акцентите от днешното изстрелване: „Фалкън 9“ излетя в 16:00 ч. българско време от центъра Кенеди. Девет минути след старта първата степен на носителя извърши безупречно кацане на специалната площадка LZ-1, намираща се на космическия център Кейп Канаверал във Флорида.

Това бе 20-тото поредно кацане на първа степен – и успешната поредица е постигната дори след загуби на две степени в началото на 2020-та! 

В космоса беше изведен разузнавателният спътник на САЩ NROL-108.

Статистиката за СпейсЕкс през 2020-та година е красноречива. Двадесет и шест безпроблемни полета – и имайки предвид, че в една година има 12 месеца, това се равнява на около едно изстрелване веднъж на всеки две седмици. 

От тези 26 мисии две бяха пилотирани, като общо шестима души бяха изведени в космическото пространство. Две от мисиите бяха свързани с превоз на товари към Международната космическа станция. Четиринадесет изстрелвания бяха посветени на извеждането на спътници от интернет групировката на СпейсЕкс „Старлинк“, която ще осигурява спътников интернет до всяка точка от земното кълбо. Останалите полети бяха проведени за нуждите на комерсиални клиенти и на военновъздушните сили на САЩ (в това число бяха изстреляни нови GPS спътници). 

Не ще и дума – страхотна година за Мъск. И благодарение на него, страхотна година и за космонавтиката на Щатите. При това СпейсЕкс е само един от превозвачите в Америка. Ако прибавим и останалите, САЩ се превръщат в световен лидер за 2020-та с 43 полета зад гърба си. 

На второ място е Китай с 37 мисии. Едва на трето е Русия със своите 16 изстрелвания, на четвърто е Европа с 5 полета. Японците идват шести с четири излитания. Индия и Иран са с по два полета. Накрая остава Израел с един старт. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/