Как се прави подмяна на електролит в акумулатора?

1
130
Добави коментар
clashbade
clashbade

December 21, 2020December 21, 2020
|
by Teodor Zahariev
|

Как се прави подмяна на електролит в акумулатора?

Електролитът всъщност представлява течност, чийто състав включва сярна киселина и дестилирана вода. В определени ситуации нивото на електролита в акумулатора спада и тогава е необходимо отново да бъде нормализирано. В зависимост от това, какво е причинило понижаването на нивото, следва да се добави дестилирана вода или електролит.

Електролитът се долива когато спадът в нивото е следствие от повреда на корпуса или пък е причинен от изтичане при накланяне.

Как да добавите електролит към батерията

Преди да допълните батерията с електролит, трябва първо да я подготвите за тази манипулация. Към акумулатори може да се долива единствено електролит с плътност 1,26-1,29. Коригиращият електролит с плътност 1,40 може да се долива само когато се излее повече дестилирана вода, отколкото е било необходимо и плътността, дори след зареждане, не е нараснала до препоръчителната стойност. На пазара бихте могли да намерите готов електролит, който веднага може да бъде добавен към батериите.

Коригиращият електролит следва да е разреден с дестилирана вода. Тук задължително трябва да внимавате много и да спазвате строги правила за безопасност. Има един сериозен нюанс – електролитът (сярна киселина) е по-тежък от водата, затова водата се добавя към електролита, а не обратното. В противен случай процесът на изтъняване ще бъде придружен от пръски, които могат да попаднат върху откритата кожа и да доведат до нежелани последици.

Смяната на електролита в батерията е не само безполезна, но и доста вредна процедура. Животът на повечето акумулатори приключва главно поради активното отделяне на маса – от плочите тя се утаява на дъното. Това затъмнява електролита и акумулаторът губи от своя капацитет. Тъмният електролит е следствие от активното масово наводняване. Смяната му няма да възстанови капацитета на батерията, но може да убие батерията.

Факт е, че утайката се натрупва в дъното на моноблока и когато се преобърне за източване на електролита, тя се премества във вътрешността на капака на батерията и в резултат пада върху оголените електродни елементи, които не са защитени отгоре от сепаратори-изолатори. В резултат на това възниква късо съединение.

Всичко за акумулатора вижте на адрес Dikar.bg