Как да се справим с настинката

14
Добави коментар
lightstar
lightstar

  

Тя идва: гъделичкане в гърлото, кашлица, бърза умора. Настинка – точно, когато най-малко можем да си позволим да се разболеем. Дали заради важното заседание в сряда, дали заради дълго очакваната събота вечер, или просто защото сме претоварени със задължения, сега не е време да губим добра форма. Как да се справим с внезапното неразположение?

Няма лек за обикновената настинка! Но нещата разбира се не приключват до тук. Ние всички имаме приятели/ роднини/колеги със своя запазена марка за бораба срещу настинката – пилешка супа, горещ чай, сладолед, която обещава да сложи край на всички наши неволи. Дали ако се доверите на тези мерки ще се окаже, че се опитвате да потушите горски пожар с градински маркуч или те наистина ще помогнат да се изправите на краката в рамките на няколко дни?

Анатомия на настинката

Като цяло настинката е вирусна инфекция на горните дихателни пътища и е причинена от един от трите вида вируси: rhinoviruses, picornaviruses и coronavirues. Макар и силно заразни, настинките рядко са фатални за хора с нормална имунна система. Главното е, че те са причинени от вируси. Това е важно да се знае, особено от хората, които приемат антибиотици при настинки. Не само че антибиотиците са неефективни при лекуването на настинки, но те също увеличават вероятността пациентите да развият резистентност към тях.

Приемайте битки

Обикновено отговорът е „не-не можете да се отървете от настинката, след като веднъж сте се разболяли, защото не може да се излекува вирус“. Но вие може да лекувате симптомите ефективно и да укрепите имунната си система, за да се намали силата на настинката и да се увеличи скоростта на възстановяване.

Най-ефективно е лечението на простудни симптоми, когато се лекуват един по един. Възпалено гърло, кашлица, хрема, главоболие, кихане, умора – всички те изискват индивидуално внимание. Лекуването на симптомите, веднага след като възникнат, ще ви помогне да ги държи под контрол и ще попречи на вашето заболяване да обърка ежедневието ви.

Лечение на болки в гърлото

 

За лечение на болки в гърлото пийте много течности, в комбинация със сиропи за успокоение на раздразнената област. Таблетките за гърло обикновено помагат само докато се разтварят, тъй като те разбиват секрета, който обвива гърлото. Изберете също чай или топла напитка с много мед.

 

Лечение на хрема

 

Секретите защитават мембраните на организма. Те съдържат антисептични ензими и имуноглобулини, които помагат при борбата с инфекцията, поради което тялото произвежда много повече от тях, когато сме болни. Но когато се натрупат в синусите, блокират тези важни за предотвратяването на инфекцията области и предизвикват неприятния ефект на червения нос.

Трябва да постигнете раздвижване на секретите. Най-добрият начин да направите това е с топлина. Вземете си супер-горещ душ или си направете инхалация над купа гореща вода с кърпа покриваща главата. Ароматерапията – препарати от ментол и евкалипт също са много полезни при лечение на хрема.

Лечение на кашлица

Използвайте отхрачващ сироп или таблетки, а не подтискащи кашлицата. Не забравяйте, че така наречената мокра кашлица може да не е приятна, но ще ви помогне да получите по-бързо подобрение. Просто се погрижете да прикривате устата си всеки път, за да се избегне разпространение на настинката.

 

Лечение на висока температура

 

За лечение на висока температура, главоболие и болки в тялото използвайте аспирин и аналгин. Всички тези симптоми са резултат от борбата на организма с инфекциите.

За всички симптоми, особено за главните умора и треска рецептата е много течности и почивка. Мислете за борбата с инфекцията, като за активна тренировка. Тялото ви върши много работа, за да се върне към нормалното състояние. Това означава, че трябва да съхраняваме енергията си така, както при всяка друга физическа активност.

Източник: http://www.divinecaroline.com/22178/85912-stop-cold-its-tracks-

Zdravoslovno съветва: Не прилагайте самолечение,  консултирайте се със специалист!