В Черно море: Корабокрушение, открито в „неоткрития свят“

1
100
Добави коментар
vocala
vocala

Черно море: Археолозите обикновено прекарват времето си в ровене дълбоко в земята, разкопки за съкровища и артефакти от древни култури и цивилизации.

Лесно е да се забрави, че някои от тези експерти също изследват какво се крие под тъмните повърхности на океани и морета, търсейки улики за морското минало на много страни и култури по света.

Черно море се оказа благодат за морските археолози, тъй като водите му са с точната студена температура, необходима за запазване на всеки артефакт, който потъва на морското дъно. Така че, когато кораб потъне в тези води, той остава почти толкова непокътнат, колкото и в деня, в който е потънал.

Група, наречена „Проект за морска археология“, работеше във водите край бреговете на България, оценявайки променящите се морски нива и как те са повлияли на човешките общности през годините. Групата се състои от експерти от цял свят, включително Великобритания, Франция и Америка, наред с други.

Те съвсем буквално са попаднали на корабокрушение от Османската империя, което е на 300 години. Развалината е дълбока, на ниво, което не е гостоприемно за конвенционалното гмуркане. Екип изпрати оборудване, на което беше закрепена камера, и следователно можеха да видят всякакви детайли върху кораба.

Например има части от ислямската резба върху части от мачтата, които един член от екипа определи като „абсолютно красиви“. (Тяхната работа по разследването на тази катастрофа е записана на видео за бъдещ документален филм).

Поредицата от документални филми, продуцирани от Sky History във Великобритания, е озаглавена „Мистерията на Черно море“, която подчертава редица корабокрушения от този воден басейн, които някога са били трудни за преминаване от моряците. Черно море, някога най-опасно за плаване, сега е благо за тези, които търсят и възстановяват корабокрушения.

Екипът беше зашеметен от кадрите, които получиха. Друг член на екипа споделя: „Това е просто невероятно. На 300 метра е надолу и ние го гледаме. Ние го откриваме. Сега… за първи път!“

Много морски археолози от редица групи също търсят в Балтийско море от години, защото е толкова известно с огромния брой кораби на морското му дъно.

Един такъв изследовател, Вело Мас, казва през 2004 г., „Има стотици викингски кораби, стотици стари търговски кораби, стотици военни кораби. Балтийско море е археологически рай.“

Тези две морета са дали на водолази и археолози безброй възможности да открият много за това как са функционирали древните морски светове, включително викингите.

Но открития не се правят само в дълбоките, студени води на моретата на Скандинавия.

Любопитното е, че масивен кораб е намерен през септември 2020 г., точно до луксозен хотел в Стокхолм, когато започва ремонт на него. Работниците откриха дъски и други артефакти, които ги накараха бързо да осъзнаят, че имат ценна, значима реликва точно под краката си.

Тези видове открития, независимо дали са направени в центъра на града или дълбоко в морското дъно, ни учат за културата и историята на дадена страна.