НАСА удължи работата на ИнСайт на Марс до 2022 и на Джуно около Юпитер до 2025 година

1
130
Добави коментар
redbul80
redbul80

Голямото червено петно на Юпитер в близък план, заснето по време на 31-вия перийов от американската космическа мисия  „Джуно“. Photo credit : NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov

8 януари 2021 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Страхотна новина пристигна току-що от НАСА! Срокът на работа на американските мисии „ИнСайт“ (на Марс) и на „Джуно“ (около Юпитер) се удължава. Нещо повече – планира се през близките месеци и години „Джуно“ да започне да посещава отблизо луните Ганимед, Европа и Йо! 

Очаква се „Джуно“ да направи своето първо сближение с Ганимед още през тази година, след около пет месеца, като космическият апарат ще прелети на 1 000 километра от повърхността на луната. 

Към настоящия момент юпитерианската мисия е направила открития, касаещи вътрешната структура на планетата, магнитното поле и атмосферата. „Джуно“ ще продължи до работи до септември 2025-та година или докато космическият апарат се повреди окончателно. Фактът, че разширената научна мисия ще включва близки посещения и на луните, е много вълнуващ. НАСА планира да изстреля специализирана мисия до Европа през 2024 година, но датата е под въпрос не толкова заради готовността на хардуера, колкото заради натиска от Конгреса да се използва ракетата на Боинг „Спейс Лонч Систъм“. Но сега няма да се налага да чакаме дълго – разполагаме с работеща автоматична междупланетна станция около Юпитер, която може да се пренасочи да посещава и луните на планетата, въпреки че се намира в полярна орбита! 

Работата на автоматичната спускаема станция „ИнСайт“, която кацна на Марс в края на 2018-та година, се удължава до декември 2022 година. Към настоящия момент тя е направила сериозни открития за тектоничната активност, атмосферната динамика и магнитното поле на планетата. Единствено има трудности при работата на пробивната машина, но по последна информация от ръководството на мисията дълбаенето отново ще започне в близко бъдеще. 

Благодарение на взетото днес решение, НАСА ще продължи да бъде лидер в изучаването на Червената планета и на външната Слънчева система. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/