Когато навън е навътре — Anton Daskalov Photography

3
210
Добави коментар

Когато навън е навътре. Дневници на изолацията

Какво е чувството да живееш в изолация? Пандемията ни даде възможност да размишляваме над този въпрос. За интровертите сякаш бе по-лесно, но екстровертите направо пощръкляха. В някои моменти ролите се сменяха като по команда, в зависимост от поредната забрана. Именно в техния пик през пролетта на 2020-та екипът на месечното издание за култура „Виж!“ покани хора на изкуството да изразят усещането си по темата „Когато навън е навътре“. Аз пък избрах тази книга като първи гост за своята рубрика, в която ще представям по-луксозните печатни издания. Моето внимание ще е съсредоточено не толкова върху съдържанието, колкото върху начина му на представяне и възможностите за подобрение.

Съдържание

В книгата взимат участие около 150 творци – фотографи, художници, илюстратори, писатели и поети. Всеки от тях има свое собствено виждане върху наложената изолация, породена от пандемията. Различните форми на изкуство са преплетени и дават възможност на всеки от нас да открие нещо ново за себе си. Мен лично ме впечатли началото, дадено от стиха на Йосиф Бродски. Изданието ме задържа още с илюстрациите, картините и фотографиите на различните автори. За мен остана загадка как е направен изборът кой да бъде поканен да се включи в този проект и съветът ми е при едно следващо подобно издание да се даде по-широка платформа за участие.

Оценка на съдържанието: 4.5 от 5

Дизайн и предпечат

Дизайнът на книгата е дело на Камелия Величкова. За корица е избрана илюстрация на София Димитрова. Рядкост за родното книгоиздаване е използването на българска кирилица. Шрифтът се нарича Kometa и е дело на Кирил Златков. Няма как да не продължа с отличния избор на хартия за тялото и корицата. Белота, която не дразни окото при четене и липса на покритие, което да води до ненужни отблясъци. Текстовете и изображенията са добре оформени и дават възможност на читателя да се съсредоточи върху отделните детайли.

Моята забележка е в поставянето на преливащи изображения от една страница към друга, което не е подходящо за този тип книжно тяло. Част от илюстрациите и снимките губят привлекателността си по този начин. Другият проблем, който ми направи недобро впечатление е поставянето на текстове близо до мястото на залепване. Следователно се налагаше едва ли не със сила да разгръщам страниците, за да прочета информацията. Цялостното изпълнение говори за висок професионализъм, поради което намирам тези пропуски за недопустими и оказващи влияние върху възприятието за самото издание.

Дизайн и предпечат: 4 от 5

Печат и изпълнение

„Когато навън е навътре. Дневници на изолацията“ е отпечатана в полиграфически комплекс “Жанет 45”. Качеството на печат е почти отлично и сега ще кажа защо използвам “почти”. В моя екземпляр, наречете ме карък, има недобре напасната кола и разминаване в цветовете, което създава неприятно усещане, когато в ръцете си държиш книга от по-висок клас. Вероятно грешка при дизайна и използване на композитно черно в текстовете са довели до този проблем, но очевидно това е убягнало от погледа на последващия контрол и не е било поправено по веригата, поради гонене на срокове. Другата ми забележка е за избора на формат. Аз лично бих заложил на квадрат или лендскейп представяне и размер по-различен от книжното тяло на всяка друга художествена литература.

Печат и изпълнение: 4 от 5

Съотношение цена качество

Като цяло книгата поставя сравнително високо летвата, когато е на щанда, редом до други издания. Цената от 25 лева за подобно луксозно издание с множество включени автори е напълно обоснована. Аз лично като читател бих платил и малко повече, но при условие, че изпълнението е по-близо до колекционерско издание, какъвто всъщност би следвало да бъде този проект.

Съотношение цена/качество: 5 от 5

Ако публикуваното от мен ви допада, може да ме подкрепите със скромно финансово дарение или споделяйки поста, така че да достигне до повече хора. Благодаря!