Неотложни въпроси за спешни проблеми: Кога термостатът на колата е за смяна

1
130
Добави коментар
clashbade
clashbade

Споделете тази статия с вашите приятели!

Зимата е в разгара си. Снежните преспи са колкото красиви, толкова и вледеняващи. Наред с това, едно от най–неприятните неща е да се ползвате от услугите на студена кола.

Къде може да е причината и как да я отстраните? Проверете вашия термостат. Това е една евтина и подлежаща на регулярна смяна част, чийто монтаж не е особено труден и с помощта на точните инструменти може да се справите дори сами.

От друга страна, ако оставите проблема нерешен, ще се чудите защо колата не загрява, как да размразите предното стъкло и дали трябва да носите шуба и ръкавици, докато карате. Друга крайност би била, ако получите светлинна индикация за опасно висока температура. Перките работят, но ефектът е нулев. Не си струва!

Диагностицирането на проблеми с термостата за кола не е особено сложно. Винаги има поне няколко издайнически показатели, по които ще се досетите и сами за причината. Ако не ви се рискува, винаги можете да посетите близкия сервиз за установяване на проблема, но в никакъв случай не игнорирайте промените.

Някои модерни превозни средства не изискват обезвъздушаване на системата след смяна на термостат. Все пак е добре да го направите.

В горната част на радиатора е разположена тапа именно с тази цел. Ако не го направите може да се окаже, че охлаждането не е на ниво. Това може да доведе до погрешни данни от бордовия компютър и неадекватни нива на температурата на антифриза.

Ако нивото на охладителната течност не е оптимално, това може да е причина за погрешни показания. В този случай едно елементарно доливане ще реши проблема.

Каква е съществената роля на термостата

Термостатът е важна, достъпна и регулярно подменяща се част, която се превръща в поредния консуматив. Той е един своеобразен терморегулатор, благодарение на който осигуряваме нужната работна температура на антифриза. Оптималните градуси са 90. Ако често работите на по–ниска стойност, това ще износи двигателя по–бързо и ще ви коства увеличен разход на гориво. При прекалено високи параметри рискувате да съсипете цялата кола. Прегрелият двигател не подлежи на ремонт.

Ето колко е важен този малък компонент. Тук студените ръце се оказват минимален проблем на фона на евентуалните неприятни последствия.

Когато решите, че е дошъл сюблимният момент, не избирайте непременно евтин продукт. По–високото качество може и да ви струва някой лев отгоре, но ще ви осигури бързо време на загряване и дълъг живот на компонента. В повечето случаи практиката е показала, че старата мъдрост си остава валидна – евтиното винаги излиза по–скъпо. Осведомете се за предлаганите качествени модели и конкурентни цени на https://t-auto.bg.

Споделете тази статия с вашите приятели!