Най-добрите IoT устройства за вашата малка фирма

7
315
Добави коментар
zlatko.dimitrov
zlatko.dimitrov

IoT вече революционизира индустриите от производството и логистиката до селското стопанство и домашната автоматизация. Ако все още не използвате IoT устройства във вашата фирма, ето списък с IoT технологии, с които да започнете.

Преди това, ето кратко въведение …

КАКВО СА IoT УСТРОЙСТВА?

IoT (Internet of Things) се отнася до мрежата от физически устройства, които не са традиционни изчислителни устройства, но са вградени със сензори, софтуер и други технологии, които им позволяват да се свързват с интернет. Тези устройства са свързани към Интернет за получаване и предаване на инструкции, както и за събиране и обмен на данни с други устройства и системи през Интернет.

Най-важната характеристика на IoT е, че той носи силата на обработка на данни и анализ на физически устройства в реалния свят. Свързаните устройства се учат от събраните данни, подобрявайки качеството на живот, като изискват минимална човешка намеса при тяхната работа.

ПРИМЕРИ ЗА IoT УСТРОЙСТВА

Благодарение на огромния напредък в компютърните чипове и безжичните технологии, почти всеки физически обект може да бъде превърнат в IoT уред. Разбира се, помага и това, че компютърните чипове стават все по-достъпни. Така че е възможно да превърнете всичко в IoT устройство, от малко хапче до самолет, всичко може да бъде свързано.

Очаква се до 2030 г. по света да се използват около 50 милиарда IoT устройства. Но не е нужно да търсите твърде усилено за IoT устройство. Ето няколко примера за IoT технологии, които може би вече използвате:

Дигитални асистенти в стил Alexa;Смарт часовник или фитнес гривна на китката ви;Сензор за движение, който активира осветление;Смарт термостат, който може да се включва или изключва с помощта на вашия смартфон. КАК РАБОТИ IoT?

Както споменахме по-рано, всички IoT устройства са свързани към Интернет. Това позволява на устройствата да събират данни, които се използват за подобряване на качеството на живот, повишаване на ефективността на разходите и наред с другото да станат енергийно ефективни. Така че събирането на данни е най-важният елемент на IoT устройството.

Ето как работи едно типично IoT устройство:

Всяко IoT устройство е свързано към Интернет, поради което има IP адрес. Докато устройството работи, то събира данни. Например, вашият фитнес тракер събира данни като брой стъпки, направени за един ден, сърдечен ритъм, маршрути за бягане и т.н. Но тези данни сами по себе си са малко полезни. За да получите полза и полезна информация от данните, те трябва да бъдат филтрирани, обработени и анализирани. Така събраните данни се предават чрез Интернет до център за данни, обикновено в облак. Центровете за данни имат огромен капацитет за съхранение и изчислителна мощност и са отговорни за обработката на данните.

Събраните данни се обработват, анализират и дават инструкции, които се изпращат обратно към IoT устройството. Крайният потребител обикновено вижда инструкциите, извлечени от данните в приложение на своя смартфон или уеб приложение, така че можете да взаимодействате с IoT устройството, без да се нуждаете от периферия като отделна клавиатура и екран. В много случаи не се изисква човешко участие, тъй като устройствата директно получават инструкции от приложенията, намиращи се в центровете за данни в облака.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА IoT УСТРОСТВА ЗА БИЗНЕСА

IoT технологията може да….