Немският екип на пробивната машина към мисията на НАСА ИнСайт се отказа от по-нататъшното дълбаене на Марс

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 януари 2021 г. 20:45 ч. Немският екип, създал пробивната машина „HP3“, монтирана към американската мисия на Марс „ИнСайт“, се отказа от по-нататъшно дълбаене. Това бе съобщено днес на сайта на американската космическа агенция.

Въпреки многобройните усилия, въпреки натиска от роботизираната ръка и заравянето на машината посредством допълнително изкопан грунд, напредък няма. На 9-ти януари беше направен последният опит, но след 500 удара с чука, „къртицата“ не се движи напред.

„Ние опитахме всичко, с което разполагаме, но планетата Марс и нашата героична „къртица“ се оказаха несъвместими“, съобщава ръководителят на проекта Тилман Спон от Немския аерокосмически институт. „За щастие успяхме да научим много неща, които ще повлияят благоприятно по-нататъшните мисии за дълбаене под повърхността“.

Важно е да подчертаем: това не е провал на настоящата мисия. Немската пробивна машина, както и американската автоматична станция „ИнСайт“, са напълно изправни и всички системи работят нормално. Става въпрос за новоовоткрито свойство на марсианския грунд, който няма аналог със земните почви. В научно отношение мисията е успешна – направено е ново откритие за Марс и учените тепърва ще се мъчат да обяснят защо грундът е такъв, а не инакъв. 

Като допълнение към това ръководството на НАСА е научило нови методи, чрез които може да се управлява роботизираната ръка и да се използва като помощно средство – нещо, което неизбежно ще повлияе планирането на бъдещи експедиции.

Мисията „ИнСайт“ е довела и до откритието на над 480 „марсотресения“ посредством чувствителния си сеизмометър. 

Източник: НАСА

Тази снимка от повърхността на Марс бе заснета на 24-ти февруари 2020 г. от мисията на НАСА „ИнСайт“. Photo credits : NASA/JPL-Caltech