Време е за смяна на запалителните свещи

1
147
Добави коментар
clashbade
clashbade

Време е за смяна на запалителните свещи

Време е за смяна на запалителните свещи – как да изберем и какво да съобразим

И най–качествените автомобили се нуждаят от регулярна поддръжка, за да изпълняват стриктно своите функции. Здравината и тяхната издръжливост вълнува горещо всеки собственик, но голяма част от консумативите се нуждаят от подмяна след определен период на експлоатация, независимо от марката, на която сте привърженици.

И като говорим по-тясно за бензиновите двигатели, тук е времето да споменем запалителните свещи.

Има обаче няколко специфични особености, които трябва да вземете предвид, когато настъпи моментът на избор. Тук ще обърнем внимание на подробности, които може да са ви от полза.

Какво е топлинно число

Топлинното число е своеобразен параметър на свещта. Неговата роля е означаване на степента на устойчивост. Всяка една свещ е подложена на топлинно натоварване от страна на двигателя в зависимост от условията на експлоатация. По тази причина издръжливостта оказва своето значение. Съществуват и така наречените самопочистващи се модели запалителни свещи. Те успяват да изпълнят подобна функция при достигане на определена температура. Нека това не ви заблуждава, че са вечни.

Свещите с нискотемпературни параметри се характеризират с къс преден ръб на изолатора. Те са с ниско топлинно число. При него се наблюдава по-високо съпротивлението при запалване.

Свещи от този вид са по–малко устойчиви на замърсяване. Студените свещи обикновено се използват при по-високо оборотни двигатели. От тук естествено следват и високи градуси.

При дълъг ръб на изолатора наблюдаваме устройства, способни да издържат на високи температурни натоварвания. При по-високо топлинно число на свещта, наблюдаваме ниско съпротивление на запалване. Този вид свещи са по–издръжливи на зацапване и ще ви служат за дълъг период от време.

Как да изберем подходящите свещи

Съществуват разлики при различните видове свещи по отношение на тяхната употреба. Когато купувате въпросните консумативи, важно е да обърнете внимание на тяхната маркировка. Това ще ви гарантира, че са подходящи за вашия двигател.

Всяка друга информация не е жизненоважна.

Нужно е да вземете предвид обаче, че различните производители използват собствени методи за обозначаване на свещите. От помощ може да ви бъде диаграмата за преобразуване.

Работата на нито един бензинов двигател не е възможна без наличието на запалителни свещи. Те служат за подпалване на гориво–въздушната смес. Благодарение на електродите, свещта произвежда искра и е снабдена с електрически разряд. От това дали свещите ви са качествени и в изправност пряко се влияят начинът на стартиране, разходът на гориво, работа на празен ход и много други условия.

За вниманието на потребителите се борят невероятен брой производители на запалителни свещи. Винаги можете да разгледате разнообразните модели и конкуренти цени на запалителни свещии в https://t-auto.bg.

Изборът никога не е бил по–лесен!