4 признака за износен горивен филтър

1
136
Добави коментар
clashbade
clashbade

Горивният филтър е неизменен компонент на горивната система. Той е основният „виновник“ за получаването на филтрирано и качествено гориво, което от своя страна определя това как ще върви вашата кола.

Всеки горивен филтър при дизеловите автомобили и тези работещи с директно впръскване е по-прецизен при филтрация. Това значително ги отличава от филтрите, които бихме използвали за един бензинов двигател.

Защо да сменяме редовно горивния филтър

Ролята на въпросния консуматив е предотвратяването на навлизането на вода и твърди частици в системата. Когато се получи задръстване, агрегатът неминуемо ще изгуби мощност. От тук ще настъпят и много други взаимосвързани изменения.

Специалистите не рядко препоръчват да го сменяте на около 20 000 километра. За да не забравяте тази подробност, може да го извършвате едновременно със смяната на маслото, ако не предпочитате да правите последното на всеки 10 000 километра пробег.

Колкото по–модерен автомобил карате, толкова системите са по–чувствителни на всяка външна намеса. Не позволявайте да се случва това.

Смяната на филтри при автомобил втора употреба е абсолютно задължително и е първо условие преди да започнете да ги използвате. Това е особено важно през зимата. Студеното време благоприятства образуването на кристали и води до запушване на филтъра. Качественото и скъпо гориво не носи гаранция за чистота.

Как да познаем, че е дошъл моментът за смяна?

Има няколко недвусмислени показатели, че филтърът си е заминал. Ето по какво ще се досетите:

1.    Повишена консумация на гориво – всеки шофьор си познава колата и знае кога и колко харчи. В случай, че забележите нестандартен разход, обърнете внимание кога е била последната смяна на филтъра.

2.    Затруднено движение по стръмен наклон. Замърсеният филтър неминуемо понижава мощността на двигателя. Това ще го усетите лесно при изкачване на баир. Ако наблюдавате, че колата се мъчи и е далеч от обичайните си постижения, отново филтърът може да е виновник за състоянието.

3.    Колата не работи на празен ход. При прекъсване или отказ на празен ход няма защо да чакате и да се колебаете.

4.    Загуба на тяга – ако забележите загуба на тяга при висока скорост и обороти на автомобила, това е един от ясните знаци, че е дошъл моментът на истината.

Колко ще ви струва?

Цената на въпросния консуматив е изключително достъпна. Именно за това препоръчваме да го подменяте при всяка смяна на масло, дори и да не сте изминали препоръчаните километри.

Тънките сметки и няколко спестени лева може да ви костват допълнителни повреди. А дори и да не се случи, фактът, че не можете да използвате капацитета на своя автомобил и мъчите не само него, но и себе си, е показателен.

Информирайте се за богатото разнообразие от марки и модели на горивни филтри от https://t-auto.bg.