5 от най-популярните и ефективни билки през зимния сезон

1
137
Добави коментар
clashbade
clashbade

Лековитата сила на растенията е позната от древността, а нашият регион е благодатен със своето разнообразие от билки

България е богата страна, поне що се отнася до разнообразие на растителни видове – те са над 3500 вида. В тях се съдържат отличен процент биологично активни вещества, което се дължи на благоприятния климат и почвени условия. С лековитата си сила приложение намират едва няколко стотин от тези билки в природата ни, но от векове наред те имат реален принос за здравето и красотата ни. Почти всеки от нас ги използва в ежедневието си за различни заболявания, от настинки до стомашно-чревни проблеми и психически състояния.

Трудно бихме могли да си представим зимата без чаша топъл чай. Ароматната напитка може да въодушеви дори и онези, които принципно не са й страстни любители. Няма по-подходящо средство за подсилване на тялото и укрепване на имунитета през студените месеци от годината.  

Ето кои са най-полезните и ефективни билки със своите специфични свойства, които могат да облекчат дискомфорта ви през този сезон:

Розмарин

Той се счита за мощен антиоксидант и освен, че може да се добавя като подправка към ястия, спомага за подобряване на паметта, има противовъзпалителни и антисептични качества.

През Средновековието са приемали, че градините, където той расте, са собственост на праведните хора. Днес ние можем да го отглеждаме дори в саксия у дома. 

Босилек

Босилекът може да влезе в ролята на антистресов помощник, ако често присъства на трапезата ви. Независимо дали ще подправите супа или салата с него, или ще изберете да си направите домашно песто, то вие ще се радвате на неговите многобройни ползи.

Уханието му е страхотно, а и подобрява апетита. Има положителен ефект върху кръвоносните съдове, стимулира отделянето на кърма при наскоро родили жени, добър източник е на витамин С, магнезий, калий. При простуда също е незаменим.

Мента

Една билка с универсално действие, която не остава незабелязана и със своя уникален, опияняващ аромат. Когато усетите смущения в храносмилането, не се бавете, а си пригответе запарка от мента. При втрисане и отпадналост, а също и главоболие – тя също може да ви върне радостта и усмивката.

Малките деца също го пият с удоволствие, но за тях специално правете по-леки концентрации.   

Лайка

Това прекрасно, нежно цвете, е известно със своето вълшебно действие. Лайката успокоява и избавя от безсъние. Подходяща е при кашлици, бронхити или температура.

Може да се употребява и за гаргара, когато са възпалени зъбите или венците. Чаша чай от лайка след хранене ще подобри процесите в стомаха и ще ускори метаболизма ви.

Шипка     

Малките червени плодове се славят със своето ободряващо влияние. Те са наситени с витамин С, което ги прави идеални за имунната система и устойчивостта ни към вируси. С тяхна помощ може да облекчите чувствителната кожа, да тонизирате мускулите и да започнете деня, изпълнени с енергия и самочувствие.

Ако искате да се снабдите с качествени, чисти, набрани с обич и старателно преработени билки с произход от родните планини, посетете сайта https://lekovita.bg.