Да разгледаме различните технологии на отопляване

1
174
Добави коментар
hlape
hlape

Възможностите, които имаме за отопление на домакинството са следните:

1.Отопление на газ индивидуално или централно

2. Отопление с пресовано дърво (пелети)

3. Отопление с дърва

4. Електрическо индивидуално отопление чрез климатици, инфрачервени отоплители, конвектори, радиатори и др.

Нека ги разгледаме по-подробно:

1. Отопление на газ

То e свързано с изгарянето на изкопаеми горива, чрез механични и електронни технологии. Отоплението на газ произвежда канцерогенни замърсители, моноксид и въглероден диоксид и азот, ефектите от които са ни известни. Твърди въздушни частици, които често са толкова концентрирани във въздуха, който дишаме, че понякога могат да се считат за смъртоносни. Това са проучванията за чистотата на въздуха и за наличието твърди частици.

От няколко години насам газта навлезе в живота на много домакинства, основно в големите градове. Въпреки че цената на природния газ за крайния потребител не е по-висока от тази на останалите горива, тя постоянно се движи нагоре. Допълнително се заплащат и месечни такси за пренос на гориво, които допълнително натоварват месечните сметки.

Във всеки случай изграждането на газова инсталация не е обикновена задача и коства значителна сума средства. Трябва да помислите дали си заслужава разхода и дали ще получите възвръщаемост във времето.

2. Отопление на пелети

Отоплението на пелети е добър избор. Използването му е ефективно само в големи къщи и като централно отопление в жилищни сгради. Въпреки това:

Горивото е обемисто и ако няма автоматично зареждане, ще трябва сами да се погрижите за него с лична работа. Поддръжката е непрекъсната през зимата, няколко пъти седмично.

В допълнение към горното, трябва да помислим дали тази технология е подходяща или дори разрешена в нашето пространство. Със сигурност законът не ни позволява да инсталираме горелка за пелети на балкона.

Но дори и да е пелетна камина, не можете да поставите комин на балкона. В новата гъстонаселен градска среда ще си навлечете доста оплаквания от съседите.

Инсталирането на тази технология за лична употреба в апартаменти и градове не е предвидено и не е разрешено никъде в Европа.

3. Отопление на дърва

Отоплението на дърва е забранено в почти всички европейски градове. Въпреки това е често срещана форма на отопление у нас. Тъй като изгарянето повишава нивото на въгледорен диоксид, пепел и други замърсители, тяхното използване не е препоръчително, особенно в гъсто населени райони.

Камината се счита за лукс и нейното използване трябва да се основава на спецификации. Изгарянето на дърва е разрешено в самостоятелни къщи в провинцията.

4. Електрическо отопление

Електрическите системи, независимо от тяхната ефективност, са по същество силно екологични. Ако погледнете всичко, което се случва в света, за да произведете повече електроенергия, ще откриете, че всеки изминал ден 1 MW се добавя към захранващата мрежа от възобновяеми енергийни източници.

В сравнение със системите, базирани на изкопаеми горива, които са крайни и стават все по-скъпи, електричеството става по-екологично, тъй като възобновяемите източници на електроенергия непрекъснато се развиват. В заключение след няколко години няма да се произвеждат отработени газове от производството на електричество.

В сравнение с изкопаемите горива бъдещето на електрическото отопление изглежда светло.

Видовете електрическо отопление:

Така наречените вентилаторни конвектори са системи, които работят конвенционално, т.е. с приток на студен въздух от пода и го изпращат на високо с вентилатор. Те имат по-висок разход и създават въздушен поток, който транспортира и повдига праха в пространството. Те също заемат много място.

Вентилаторните отоплители не са подходящи за пълно отопление и не могат да се експлоатират в продължение на много часове. Те, разбира се, са евтини за получаване, но консумират големи количества електроенергия.

Радиаторите са евтина имитация на инфрачервена технология. Те се отопляват напълно конвенционално с електрически резистори. Те са неизгодни за консумация и често поради високата мощност (над 2000 вата)

Климатиците и инверторите имат висока консумация и създават голям поток въздух, който транспортира и рециркулира прах и бактерии в пространството. Те загряват само въздуха, с процент инфрачервена 0%, така че не загряват стените и пространството се охлажда бързо, след като бъдат изключени. Те не работят, когато външната температура е твърде ниска и се нуждаят от ежегодна поддръжка. Най-неестествената и нездравословна форма на отопление на пазара.

Термопомпите започнаха да се продават широко в България със закъснение от 30 години. Те, разбира се, са икономични при потребление, това не е нова технология и е подходящо за много големи пространства, самостоятелни къщи, за централно използване в жилищни сгради, офис сгради и др.

Инфрачервените стенни панели (под формата на панел) са добър избор. Без излъчване на светлина те излъчват 85% инфрачервена, 100% топлинна енергия, създават сладка топлина. Но те имат висока цена и големи размери.

Високотемпературните инфрачервени отоплители (дълги тесни, монтирани високо на стената) са добър избор. Без излъчване на светлина те излъчват 85% инфрачервена, 100% топлинна енергия, създават сладка топлина.

И накрая, високотемпературните инфрачервени панели с керамична технология, без излъчване на светлина, които предлагат 85% инфрачервена, 100% топлинна енергия, със сладка топлина, е добър избор, който има ниска цена и много малък размер.

Последните три системи са напълно достатъчни за климатичните условия в България, тъй като работят като слънцето, с най-високо инфрачервено лъчение, нагряващо човека директно и здравословно, което може да се сравни с камина във всяка стая без отработени газове.

Средно електрическата мощност, необходима на инфрачервения нагревател за отопление на 1 кв.м, е от 60 – 100 вата и зависи от качеството на строителството и топлоизолацията на сградата.

В заключение:

Разбира се, всички системи могат да бъдат достатъчни, тъй като те предлагат топлина, по един или друг начин. Повечето конвенционални системи обаче работят с въздушно отопление, което очевидно води до по-голям разход и по-лоши резултати до качество на топлината. Изборът обаче винаги е личен въпрос.

Съветваме ви първо да инвестирате парите си, за да изолирате напълно дома си термично.

Тогава енергийните разходи за отопление и охлаждане намаляват с около 70% при всяка отоплителна система!

Помислете, че ако домът ви е напълно изолиран и инсталирате възстановяеми източници на електроенергия, например фотоволтаично и инфрачервено отопление, ще имате нулеви енергийни разходи за отопление и охлаждане за цял живот с минимален отпечатък върху околната среда.

Инфрачервено отопление от Shop-online.bg е в състояние да отговори на вашите нужди лесно, бързо, качествено и надеждно!