Разберете кога хапят и кога жилят осите!

1
180
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

Осите са онези летящи жълти насекоми с черни ивици, от които обикновено изпитваме ужас, защото знаем, че жилят болезнено. Способни са да забиват жилото в кожата ни по няколко пъти, тъй като за разлика от пчелите, те не умират, след като са нанесли своя съкрушителен удар. Изключително агресивен и опасен противник, който на всичкото отгоре се старае да не страни от хората. Може в България само по опасни от тях са стършелите. Разбираемо е, че осите предпочитат да са в близост до нас хората, за да може да се възползва от храната ни. Няма нищо по-прекрасно за една оса от това да се нахвърли лакомо върху нечия плодова салата, чаша сок или кока-кола, та дори и месо. 

Кога жилят осите?

Осата я привлича най-вече всичко, което е сладко, без значение дали е храна или напитка. А в момента, в който опитате да спасите храната си, тя може да ви атакува. Да, осите жилят най-вече когато се почувстват застрашени. Но това не е златно правило. Учените все още не са разбрали защо, но тези жилещи насекоми има предпочитание да нападат онези хора, които страдат от алергия към оси. Жилят само женските екземпляри оси, като често се насочват към места като очи, гърло или уста, което всъщност може да доведе до задушаване на жертвата, без значение дали е алергична или не.

Важно: Също така е установено, че тези неприятни насекоми са привличани от дрехи, обувки и аксесоари с по-ярки цветове. Така че ако излизате на пикник или на разходка в парка, внимавайте какво облекло ще изберете. 

Мокрото човешко тяло и човешката пот също привлича осите. А понеже те са особено активни през морския сезон, това създава редица проблеми на много плажуващи. Обитават и затворените водоеми – шадравани, външни басейни, водни пързалки и джакузита и т.н. 

А кога осите хапят?

Установихме кога жилят осите и че това може да е много опасно, но знаете ли, че освен да жилят те могат и да хапят. И хапят винаги когато могат, хей така за забавление. Имат челюсти с миниатюрни зъбчета – все пак са и месоядни същества, хранещи се с насекоми и ларви. И както казахме – могат да хапят само така, за удоволствие. Ухапването от оса не е никак приятно изживяване, но не може да нанесе такива поражения като забиването на жилото им в тялото ви. Именно в него се съдържа тяхната отрова, която е най-опасна. 

Иначе казано осите хапят най-често когато се хранят, а жилят когато се защитават или атакуват.

Спешни мерки след ухапване или ужилване от оса

Ако мястото на ухапване се зачерви просто поставете върху него компрес с лед. Той ще ви успокои и болката бързо ще премине. В случаи на ухапване от оса действа добре и втриването на кромид лук или компрес от живовляк. Важното е да следите дали става въпрос за ухапване или ужилване, защото във втория случай може бързо да настъпи алергична реакция и дори анафилактичен шок. Спешно се снабдете с антихистамини (противоалергични средства) и потърсете лекарска помощ и прочетете как правилно се дава първа помощ след ужилване от оса. При нужда от пръскане срещу оси може да разчитате на екипите от професионалисти на Бран Инсект да ги унищожат качествено и бързо. Още снимки на оси може да видите от тук.