Моят дом е моята крепост, офис, фитнес

4
298
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

Независимо дали живеете в малък апартамент, крайградски оазис с двор или нещо средно между двете, най-вероятно вече сте започнали да се опитвате да направите и промените, които дълго сте отлагали, и тези, наложени от пандемията.

Може би малко помощ и идеи от дизайнери ще ви бъдат от полза, особено ако искате да направите дома си безопасен, а пространствата в него – по-гъвкави, многофункционални и удобни. По дефиниция интериорните дизайнери имат за задача да създават пространства, които защитават физическото, психическото и емоционалното здраве и благосъстояние на хората в тях, и в условията на пандемия тази отговорност става още по-голяма. И не е достатъчно да прочетем публикациите за новите тенденции и цветове за годината. Защото яркожълтото на Pantone за 2021 в комбинация с потискащо сиво едва ли ще ни оправи настроението. В същото време е добре да се замислим за нещо като остарялата вече дума вестибюл. Малко преходно помещение, където 

да си събуем обувките, с вход към баня или просто малка стая с мивка, където можем да си измием ръцете, да оставим връхните дрехи и да обуем пантофите – както правеха бабите ни. В някои култури това са така наречените mudrooms – задължително преходно помещение, разположено обикновено при задния вход на къщата. А ако нямаме къща, защо да не си организираме едно мокро помещение до входа, което може да ни служи и като място за пералнята и сушилнята, но с мивка и необходимите помощни шкафове или плотове.

Умните решения за максимално оползотворяване на всяка ниша, мебели, които позволяват бърза реорганизация при нужда, преосмисляне на функциите във всяка стая – всичко това заедно с възможностите на новите технологии ще ни помогне да превърнем дома си в крепост.

Безконтактните технологии ще ни улеснят, както и използването на антибактериални и почистващи въздуха бои и естествени повърхности с антибактериални свойства като корк и мед. Но е важно да направим дома си умен, не стерилен, да сме заобиколени от предмети, мебели и материали, които ни карат да се чувстваме добре. Сега повече от всякога ще жадуваме за домашна среда с материали, които стимулират всички сетива, като мек текстил, релефни повърхности, топли, създаващи уют цветове като умишлена почивка от социално дистанцирания свят отвъд нашите врати. Една оттенденциите, които се утвърдиха тази година, са заоблените дивани, които позволяват да седим на разстояние и да общуваме, заедно с нарастващото търсене на омекотени форми в интериора. Тъканите за мека мебел често са с умишлено неправилна текстура и така изглеждат обемни и триизмерни.