Acer Chromebook Spin 511/512 – лаптопи за образованието

2
267
Добави коментар
irenan
irenan

Имат здрава конструкция, сензорни екрани и сигурна ОС

Acer Chromebook Spin 511 и 512 са лаптопи-трансформъри за образователни цели (снимка: Acer)

Два нови трансформиращи се лаптопа на Acer посрещат нуждите на потребителите в сферата на образованието. Моделите Acer Chromebook Spin 512 (R853TA) и Acer Chromebook Spin 511 (R753T) стъпват на новите процесори Intel Pentium Silver или Celeron, а подсилената им конструкция е съобразена с условията в училищната среда.

И двата модела имат сензорен дисплей, покрит с Antimicrobial Corning Gorilla Glass1,2, което представлява по-твърдо стъкло с антимикробна съставка за неутрализиране на микроорганизмите, причиняващи миризми и петна. Екранът е устойчив на надраскване и пригоден за споделено ползване от ученици. Устройствата се отличават със здравина по стандарта MIL-STD 810H и устойчиви на повреда клавиатура и тъчпад, които също имат антимикробно покритие.

Acer Chromebook Spin 511 е лаптоп с компактен профил и 11,6-инчов HD IPS  дисплей във формат 16:9. Моделът Spin 512 предлага HD+ IPS дисплей със съотношение 3:2, като осигурява 18 процента повече вертикално пространство в сравнение с останалите дисплеи със същия размер на диагонала. В резултат на това учениците могат да видят повече текст, географски карти, снимки или да напишат цялото си домашно, без да се налага да плъзгат екрана надолу.

Устойчиви по военни стандарти

Новите хромбуци са направени така, че да издържат дълго на интензивното ползване. Корпусът е преминал изпитания за здравина, съответстващи на военните стандарти (MIL-STD 810H4), и е устойчив на удари и износване. Омекотяващи ударите покрития и подсилена конструкция предпазват устройството при изпускане от височина до 122 см и натиск със сила до 60 кг. По-широките скоби дават допълнителна опора и защитават панела, а входно-изходните портове са подсилени с допълнителни метални пластини.

Хромбуците Spin 511 и 512 се пригаждат лесно за различни сценарии на използване (снимка: Acer)

Освен това в покриващия слой на клавиатурата и областта около нея при Acer Chromebook Spin 512 е вложен сребърнойонен антимикробен агент в съответствие с регулациите BPR и EPA, което намалява значително количеството на широк спектър микроби, според изпитанията по протокол JIS Z 2801 & ISO 22196.

Chromebook Spin 511 и Spin 512 имат механично прикрепени клавиши на клавиатурата, които трудно се отскубват, но лесно се подменят при нужда – особено полезно при ползване в учебна среда. Клавиатурите са устойчиви на поливане с течност, благодарение на система от улеи, която отвежда разлятата течност с обем до 330 мл далеч от вътрешните компоненти и тя изтича през отвор на дъното на корпуса. Тъчпадът също е устойчив на намокряне.

Хромбуците са сертифицирани да отговарят на два от водещите стандарта за безопасност на играчките ASTM F963-16 и UL/IED 60950-1, което означава, че могат без проблем да се предоставят за ползване и от по-малки деца.

Производителност

Що се отнася до изчислителната мощ, процесорите Intel N4500 и N5100 осигуряват на учениците безпроблемна работа едновременно с множество приложения и програми, изискващи значителни ресурси. Chromebook Spin 512 и Chromebook Spin 511 имат дълъг живот на батерията, достигащ до 10 часа , за да бъдат на разположение на учащите се целодневно.

360-градусовите панти позволяват използване на лаптопите в четири различни режима (снимка: Acer)

Двата модела ще се предлагат с капацитет за съхранение на файлове до 64GB чрез eMMC сторидж и до 8GB оперативна памет. За интернет връзка са предвидени безжични адаптери Intel Wi-Fi 6 802.11ax MU-MIMO. И двата лаптопа разполагат с два подсилени пълнофункционални USB 3.2 Type-C порта, които могат да се използват за зареждане на хромбука и други устроства, за прехвърляне на данни със скорост до 5Gbps и за свързване на лаптопа към външен HD дисплей. Налични са и два подсилени USB 3.2 порта A тип и Bluetooth 5.1.

Лаптопи-трансформъри

360-градусовите панти на дисплеите позволяват използване на лаптопите в четири различни режима, с което учениците имат много повече възможности за ползване според конкретната обстановка. Освен това те разполагат с 8MP MIPI камера  и могат да заснемат изображения пред устройството в режим на ползване таблет и палатка. Имат също широкоъгълна 88-градусова HDR уеб камера за ползване по време на онлайн часове и чатове. За да гарантира уединение на потребителя, камерата разполага със закриващо капаче, което може да бъде поставено по всяко време.

Управление

ИТ администраторите ще могат лесно да правят актуализации, да конфигурират приложения, да активират софтуерни приставки и да задават правила за ползване, както и още много други неща с уеб-базиран инструмент за управление, което прави новите хромбуци лесни за внедряване и управление. Слот за ключалка Kensington позволява надеждно закрепване на лаптопите към движещи се стативи в лаборатории.

Сигурност и контрол

Учениците са защитени от кибер заплахи, тъй като Chrome OS се актуализира автоматично и предпазва от постоянно изникващите опасности в мрежата като вируси и злонамерен софтуер. Родителите могат да инсталират приложението Family Link, което улеснява задаването на основни правила за ползване, докато децата им сърфират в интернет, вкл. дневни ограничения за времето пред екрана, съставяне на списък с уебсайтове и приложения, които децата могат да използват, и дори управление на профила на децата в Google и дистанционно забраняване на потребителски акаунти на хромбука, ако е необходимо.

Учениците са защитени от кибер заплахи, благодарение на регулярното обновяване на Chrome OS (снимка: Acer)

Устройствата на Acer с Chrome OS поддържат система за удостоверяване на множество потребители, така че всеки ученик може просто да влезе в своя собствен акаунт, където проектите, пощата и друга персонална информация се пазят в безопасност, дори и лаптопът да бъде загубен или откраднат. Съхраняването на файлове, документи и снимки в Google Drive  гарантира тяхната безопасност в облака и позволява мигновена наличност на най-актуалната им версия.

Настройките за достъпност се синхронизират на всяко устройство с Chrome OS, така че дори когато учениците ползват споделени устройства или влизат от вкъщи със своя акаунт в G Suite for Education, техните настройки за достъпност се зареждат автоматично.

Още с пускането си на пазара, новите Acer Chromebook ще поддържат Google Play, така че учениците ще имат пълен достъп до уеб приложенията за Android и Chrome за обучение, проучвания, забавления и др. Точните спецификации, цени и наличности хромбуците варират в зависимост от региона.