ОАЕ ще излъчи на живо пристигането на мисията Ал-Амал в орбита около Марс

1
182
Добави коментар
redbul80
redbul80

5 февруари 2021 г. 17:31 ч. ОАЕ ще излъчи на живо пристигането на първата арабска мисия в орбита около Марс на 9-ти февруари. 

Очаквайте предаването в реално време на този линк: https://www.emiratesmarsmission.ae/live/ 

Достигането на околомарсианска орбита ще се случи в около 17:41 ч. българско време. Половин час преди това двигателите на космическия апарат ще се запалят. Те трябва да работят непрекъснато не по-малко от 27 минути, за да може маневрата да е успешна. През по-голямата част от това време „Ал-Амал“ няма да е в контакт със Земята, така че напрежението е гарантирано. 

Както напомня ръководството на мисията, шансът за успех възлиза на около 50%. Близо половината от всички роботизирани експедиции, изпратени към Червената планета, са аварирали.

Но в случай че „Ал-Амал“ се превърне благополучно в изкуствен спътник на Марс, ползата за науката ще е огромна. Ръководството на мисията е поело ангажимент да сподели всички получени данни с човечеството. 

„От Ден 1-ви на този проект, посоката, която получихме от правителството, е да споделим данните от тази мисия открито, с всички, без ограничения“, съобщава Омран Шараф от космическия център Мохамед Бин Рашид. „Винаги сме имали намерение да бъдем отворени по отношение на събраните данни от космическата мисия“. 

Схема на полета: 

На илюстрацията : мисията на ОАЕ „Ал-Амал“. Credit : UAE Space Agency