Проф. Чорбанов: Вирусът ще изчезне, когато 70% от населението се ваксинира и го преболедува

2
192
Добави коментар
albenapet
albenapet

Ще изчакам за ваксинация, защото преболедувах вируса. Преминаването през вируса създава по-добър имунитет. Антителата нямат участие в имунния отговор. Това заяви пред БНТ проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

„Не може да се заразим с някой от вариантите на вируса, ако вече сме преболедували. Огромната част от хората няма да се заразят, след като са били заразени“, каза още той.

„Аз смятам, че постваксиналният имунитет дават по-добър имунен отговор“, отговори пулмологът д-р Александър Симидчиев на проф. Чорбанов.

„Всеки ден виждам с хора с усложнения след прекаран вирус, но не и след ваксинация“, разкри д-р Симидчиев.

„Трябва да има по-добра информационна кампания за ваксините. Фактите са едни, независимо от гледните точки“, коментира той по темата.

„Имаме мутации на вируса всеки месец, а те се развиват в имунодефицитни пациенти“, съобщи проф. Андрей Чорбанов.

Имунологът изрази мнението, че липсата на информираност в трети страни не водят до паника.

„Нямаше как правителствата да знаят коя ваксина как ще подейства. Руската ваксина не е лоша, но няма достатъчно информация“, заяви проф. Чорбанов по темата с ваксините.

„Проблемът с руската ваксина не е политически“, допълни д-р Симидчиев.

„Броят на лайковете не е оценка за качеството на информацията“, категоричен бе д-р Александър Симидчиев относно различните мнения в социалните мрежи за коронавируса.

Когато се заразят толкова много хора, колкото има в глобален мащаб, загасването на пандемичния процес става много по-трудно, каза пулмологът и даде пример с Испанския грип, който е траел 4 години.

Факторите, които водят до повишаване на заболеваемостта, са факторите на околната среда, самият вирус и неговата инфекциозност и човешкото поведение, обясни Симидчиев.

Според имунолога проф. Андрей Чорбанов, за да изчезне вирусът, 70 % от населението трябва да се ваксинира и 70 % да го преболедува. Той е на мнение, че при налагане на стриктни, граничещи с недемократични, мерки 70 % от населението може да се ваксинира.

Първата държава, която ще бъде ваксинирана на 90%, е Израел. И март месец ще разберем какво ще се случи. Трябва да се знае, че между 3 и 5 % от хората не реагират на ваксини, каза проф. Чорбанов.

Той е категоричен, че всички, които са прекарали заболяването, изграждат много по-добър имунитет, отколкото ваксинираните. Това, по думите му, е азбучна истина в имунологията.

Д-р Симидчиев поясни, че с ограничителните мерки може да се спре нарастването на пандемичния процес, а с ваксината може да се намали честотата му. Двете мерки не са съвсем идентични. Едната е повече за намаляване на скоростта, а другата е за връщане обратно.

Източник:http://epicenter.bg/article/Prof–Chorbanov–Virusat-shte-izchezne–kogato-70–ot-naselenieto-se-vaksinira-i-go-preboleduva/240639/2/0

бутон за споделяне

Continue Reading