2021 – Цялостна промяна на концепцията за дома

2
204
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

Посрещнахме 2021 сред домашен уют – повечето от нас, както прекарахме и голяма част от изминалата 2020 година. И с осъзнаването, че домът ни отново става център на живота ни, а не само място за почивка и подготовка за следващия работен ден. А може би и с идеи за това как да го направим максимално удобен, приятен и безопасен? Вероятно много от вас се опитват да сглобят работно пространство, за което могат да си представят, че ще бъде продуктивно за все още неопределено количество месеци, други се крият в банята, само за да получат момент на усамотение.
 

Защото за всички ни вече е ясно, че все повече ще се работи от вкъщи и независимо от това дали ще бъдем ограничени формално, ще е добре да организираме в дома си и удобно място за разтоварване, може би и за спортуване, също така и за повече готвене.

През по-голямата част от 2020 вездесъщите цифрови устройства вече почти изцяло заместиха много от пространствените и социалните ни нужди, бяха основния начин да разширим наложените ни физически граници. Видео чатовете продължават и днес да проектират нашите домове в домовете на нашите близки, но и тези на нашите работодатели и дори тези на непознати. А това ни кара да се замислим дали харесваме това, което показваме, вдъхновява ни за промени на средата, която обитаваме и ясно очертава тенденциите за започващата 2021-ва година: 
– Оформяне на ясно обособени работни пространства за всички в домакинството, включващи и място за дистанционно обучение.  
– По-добра организация на кухненското пространство. Едва ли някой се съмнява, че вероятно ще продължим да се храним и готвим вкъщи по-често и е добре да имаме удобствата за това. 
– Планиране на място у дома за спорт, четене, любими занимания, за разтоварване.

 

Идея за работно място за малкия ученик. Източник: www. ikea.bg

Но наличието на работното пространство с незавършените задачи и бързо наближаващи срокове, когато просто се опитвате да сготвите храна и гледате филм може да добави ненужно натоварване към и без това стресова ситуация. Това означава, че е важно да можем лесно да превключваме от работен режим към почивка и разтоварване.

Как да го постигнем? 
С помощта на повече гъвкавост при обзавеждането – многофункционални и/или подвижни мебели, които позволяват бърза реорганизация при нужда, преосмисляне на функциите във всяка стая, възможност за използване на различни нива на осветление и за бързо прибиране на ‚работните‘ средства. Сега е моментът да се възползвате от всяка свободна площ или зона, за която сте се чудели как по-добре да употребите – празен ъгъл в по-голямо общо пространство, част от по-дълъг коридор или неизползвано помещение. 

Вероятно ще се наложи да преосмислим популярната през последните години концепция за отворени пространства. Не е задължително отново да изграждаме домовете си с множество малки стаи – можем просто да предвидим по-добра организация на пространството, да използваме частични или подвижи прегради, например „зелени“ зони. 
 

Удобно е да има място, където да се събят обувките, с вход към баня или просто малка стая с мивка. Източник: Houzz

Също така осъзнахме колко важно е домът ни да бъде организиран така, че да може да направи жвота ни не само по-лесен, удобен и приятен, но и максимално безопасен. През изминалата почти година разбрахме колко удобно е да имаме място, където да си събуем обувките, с вход към баня или просто малка стая с мивка, където можем да си измием ръцете, да оставим замърсените дрехи и да обуем пантофите. Това може да бъде едно така наречено мокро помещение до входа, което може да ни служи и като място за пералнята и сушилнята, но с мивка и необходимите помощни шкафове или плотове. 
 

   
Мокро помещение до входа. Източник: Jewett Farms + Co.;           Умно използване на свободен ъгъл за домашен офис. Източник: MarieClaire

Добре би било да използвате помощта на професионалист, дизайнер, който със сигурност може да предложи оригинални решения за преустройство на съществуващото пространство с минимални инвестиции и различни варианти. Защото наистина, пазаруването on-line ще се увеличава, но особено за дома ни, където е ясно, че ще прекарваме вече повече време, е важно да изберем мебели и продукти, които ще ни служат по-дълго и ще ни помогнат да се чувстваме максимално добре.  И трябва да сме достатъчно информирани, за да се възползваме и от постиженията на технологиите, които ще ни осигуряват все повече удобства и възможности. 
 

Домашният робот Lasso – система за домашно рециклиране, която сканира, измива и смила използваните продукти от пластмаса, стъкло и други опаковъчни материали. Източник: www.lasso.com
 

Освен иновациите, които се появяват често, важно е да знаем как те се прилагат в продуктите за дома. Като например домашния робот Lasso – система за домашно рециклиране, която сканира, измива и смила използваните продукти от пластмаса, стъкло и други опаковъчни материали. Натрупаните материали фирмата събира между 3 и 8 пъти годишно вече готови за преработване. Беше показана тази година на изложението CES.
 

Леглото Bio-mbo замислено като малък рай за зоната за спане. Източник: Cassina

Но не само в кухненските уреди – много красив пример е леглото Bio-mbo, замислено като малък рай за зоната за спане. Благодарение на отличителната си и удобна подплатена табла, с хоризонтално капитониране и две мобилни странични крила с джобове за съхранение то създава среда, където човек може да се приюти. В резултат на работата, извършена от Cassina LAB, леглото е оборудвано с уелнес функции, които осигуряват пречистване на въздуха с нулеви емисии и абсорбиране на шума – с тъканта Breath®, патентована технология, която улавя замърсяващите частици без използване на енергийни източници и чрез реверберация на звуковите честоти чрез вмъкване на панел, изработен от Soundfil®.

Как можем да направим дома си по-уютен?
Възползвайте се от тенденцията за предлагане на по-заоблени мебели, с меко форми и тапицерия, която е умишлено неравна, мек текстил, релефни повърхности, топли, създаващи уют цветове, включително и в банята. И повече зеленина – хубаво е да имаме едно такова място за почивка. 

Сега повече от всякога функционалният, естетичен и приветлив интериор е от първостепенно значение.