Външна рекламна агенция vs. In-house рекламен отдел

6
153
Добави коментар
vencislava.hristova
vencislava.hristova

Бизнесът днес не би могъл да запази конкурентоспособността си, ако не инвестира достатъчно в своята реклама. Дигиталният свят диктува “нови правила” за рекламно поведение на бизнеса и само предаден в ръцете на опитни специалисти, ще продължи да се развива. Ето защо тенденциите в рекламния свят трябва да се наблюдават постоянно от специалисти в областта, за да бъдат успешно прилагани спрямо конкретните цели на бизнеса.

Чудите се на кого да поверите тази важна работа – външна рекламна агенция или вътрешен рекламен отдел?

Двата модела на работа имат своите плюсове и минуси, които обобщаваме в следващите редове.

Най-големият плюс на In-house рекламния отдел е възможността да е на разположение по всяко време, тъй като той функционира наравно с другите фирмени отдели. При възникване на въпрос, нужда от своевременна реакция от тяхната компетентност и т.н., екипът е на “ръка разстояние”. Предимство на вътрешния рекламен отдел е още комплексността от дейности, които изпълнява – маркетинг екипът в една фирма управлява едновременно дигиталната реклама и офлайн рекламата.

В действителност много малко фирми биха могли да поддържат свой вътрешен маркетингов отдел, особено когато става въпрос за малкия и среден бизнес. Наблюдава се тенденция все по-големи компании да се доверяват на външна рекламна агенция, въпреки че имат финансовите възможности да поддържат свой собствен рекламен отдел. Причините за това са няколко и в частност ги споделяме по-долу.

Днес на пазара оперират множество рекламни агенции, с които различни бизнеси работят по модела на аутсорсинг. Някои от маркетинг агенциите са специализирани в предоставянето на конкретен набор от услуги, други обединяват няколко различни дейности. При последните се наблюдава тенденция в разширяването им до full-services рекламни агенции, които да предложат комплексен набор от решения за всеки един бизнес.