КАКВО ПОСТИГНАХМЕ ПО ПРОЕКТ ИНОБРИДЖ

1
154
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Асоциация за развитие на София приключва проект ИноБридж: Преодоляване на иновационните различия чрез превръщане на резултатите от НИРД в комерсиален успех по по-ефективен и ефикасен начин, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие по програма ИНТЕРРЕГ Европа.

В продължение на 60 месеца – от април 2016 до март 2021 девет партньори от осем европейски държави работихме заедно за подобряване на иновационното си представяне: Регионално правителство на провинция Долна Австрия (Австрия) – Водещ партньор; FUESCYL – Фондация на университетите и висшето образование на Кастилия и Леон (Испания); Автономна провинция Болцано – Южен Тирол (Италия); Панон Новум – Западно Трансдунавска регионална иновационна агенция (Унгария); Съвет на регион Тампере (Финландия); ADRAL ­ Регионална агенция за развитие на Алентежо (Португалия); Асоциация за развитие на София (България); Фонд за приложни изследвания и комуникации (България); Регионално самоуправление на регион Малополска (Полша).

ИноБридж в цифри:

– Включихме представители на София в 20 междурегионални обучителни събития: семинари, обучителни визити, партньорски прегледи, конференции.

– Идентифицирахме, защитихме и промотирахме в европейски мащаб 24 добри практики, 3 oт които от София.

– 15 експерти и професионалисти от Столична община, Столичен общински съвет, Министерството на образованието, Консултативния съвет по наука, технологии и иновации към кмета на СО, Софийски университет и АРС развиха професионални умения чрез участие в проекти обмени и обучения.

– Постигнахме 50 представяния на проекта в българските медии.

АРС участва в проекта със Софийския публично-частен фонд за иновации като местен инструмент за подкрепа на иновациите. В резултат на обмяната на опит в Плана за действие, който разработихме и изпълнявахме през последните 2 години, включихме дейности, вдъхновени от други региони: състезанието Уни-Бизнес от Кастиля и Леон, Ситуационния доклад за иновации от Тампере, ФабЛаб от Евора, Иновационния фестивал от Малополска. Досега изразходването на над един милион евро е повлияно от фонда и проекта. Средствата са разпределени за разнообразни дейности: от финансова подкрепа за предприемачи до менторство, от обучения до представяне на демо продукти и услуги, от състезания до програмиране на SofiaLab. Кратко видео за постигнатото можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=eC6s0NwCkrM&feature=emb_logo

Повече за проекта: https://www.interregeurope.eu/innobridge/