Защо да имам собствена система за изработка на печатни филми

1
112
Добави коментар
maznio007
maznio007

Да управляваш сам и да разчиташ на собствени ресурси? Или да поръчваш от външен партньор и да разчиташ, че ще свърши работата качествено и навреме? Това е въпросът, когато е нужна изработка на филми за печат. В тази статия ще откриете основните начини, по които собственият процес по изработка на филми за печат е ценен за печатниците.

Виж предложения от ГЕД за цялостна система за създаване на филми >

Целта на печатницата определя средствата

Да се обединят дейностите в една цялостна система или да се поръчват външно като услуга е въпрос на стратегия, която зависи от размера на печатницата и от дългосрочните планове за развитието ѝ. Собственият ресурс означава повече контрол върху отделните етапи на печата; възможност за напасване на елементите от системата, за да бъде тя бърза и ефикасна; създаване на отличителни продукти на печатницата, с които клиентите я познават и се връщат с други подобни поръчки.

Когато става въпрос за изработка на филми за печат, вътрешен процес може да се изгради както в средни и големи, така и в малки по размер печатници. Това, което варира между тях, е подборът на отделните елементи от системата – принтерът, софтуерът, използваните материали, включително мастила. С въвеждане на нова вътрешна система, която е правилно съобразена спрямо нуждите и целите на печатницата, могат да се отговори на въпроси като:

Трудности в комуникацията при закупуването на филми от студио;
Спънки в договорените доставки;
Притежание на стар или непълен комплект оборудване за изработка на филми, което вече не служи качествено на целите си;
Желание за подобрение на процеса, свързан с обработка на химикали

Резултати от работата с вътрешна система

Един добре изграден процес по изработка на филми в рамките на системата от всички процеси в печатницата носи със себе си редица предимства както за гладкото протичане на ежедневната работа, така и за качеството на крайния продукт.

С изцяло вътрешен процес за изработка на филми, препоръчан от ГЕД, печатницата постига няколко предимства:

Отпада времето за организация и комуникация с доставчици на материали и други. А заедно с него и притеснението, че нещо може да не пристигне навреме;
Повишава се контролът върху използваните материали и тяхната поръчка, в резултат на което се избягват неприятни изненади.
С подходящи обучения се надгражда вътрешната експертиза на екипа, включително знания как дейността по изработка на филмите да бъде оптимално съобразена с всички останали процеси в цялостната система на печат
Клиентите са по-уверени, че ще си получат поръчката навреме и с договореното качество.

А наред с това се откриват и нови възможности за развитие на печатниците, благодарение на приложенията на филмите, различни според техните характеристики: за ситопечат, за клишета, за пластини и дори за електроника.

Гледайте демонстрация на възможностите на RIP софтуера за производство на филми без химикали чрез мастиленоструйни принтери Filmgate.

За кои печатници е подходящо да имат собствена система

Разбира се, не е приложимо за абсолютно всеки, и поръчката на филми от външна компания има своите позитиви. Но за тези, които искат управлението на изработката на филми да е в техните ръце, да поддържат гладък процес като част от цялостната система и удобно интегриран в него, без да зависят от трети страни и без да се налага да разчитат на тяхната надеждност, тогава внедряването или доизграждането на този процес има сериозни предимства.

Собствена система за изработка на печатни филми може да бъде много подходяща за:

Печатници, които в момента купуват филми;
Печатници, които в момента правят филми на своето CTP, но искат да управляват изцяло и материалите за изработка на филмите;
Въвеждането на цялостна нова система може да е добър вариант за печатници, които разполагат с филмов експонатор, но той вече е морално остарял.

 

 

Заслужава ли си да имаш цялостна система за изработка на филми, или са достатъчни само елементи от нея?

В някои печатници филмите се правят с помощта на термален експонатор, а консумативите се поръчват от външен доставчик. И наистина, за някои печатници този метод е работещ. Трудността идва от това, че той изисква специфична координация и съобразяване с времето на доставчици, времето за работа на машината по тази и други поръчки. А наред с това, по този начин капацитетът за изработка на филми може да е значително намален, а всякакви повреди, свързани с тяхното производство на термалния експонатор, могат да възпрепятстват неговата работа за други поръчки.

От друга страна, когато печатницата разполага с пълната система за изработка на филми за печат, тя може да се възползва от целия ѝ “арсенал”:

Висок капацитет за изработка на филми тогава, когато е удобно за съответната поръчка;
Контрол над времето за изработка в рамките на установения ход на печата;
Управление и качествен мониторинг на поръчките с минимално отклонения;
Отпадане на нуждата от сложна организация на доставки;
Висок контрол върху материала, използван за изработката на филмите;
В резултат – по-висока устойчивост в качеството на крайния продукт.

Как се избира най-подходящата конфигурация на отделните елементи на системата

Разбира се, всички елементи от системата може да се набавят от различни доставчици. Трудността, която идва с поръчката на отделните елементи “на парче” е, че поддръжката им би се извършвала от различни места. По този начин е възможно невинаги поддръжката на софтуера да е изцяло съобразена с функционалностите на принтера и характеристиките на материалите – и обратно.

Когато всички части от системата идват от едно място, това би трябвало да означава само един телефонен номер, с който печатницата да се свързва при необходимост – както за принтера и мастилата, така и за софтуера и материала за изработка на филма. На едно място могат да са обединени още:

обучението на специалистите, които ще управляват системата;
гаранцията за принтера и покритието за софтуера;
инсталация и поддръжка на системата.

Цялостна система за изработка на филми, която ще откриете в ГЕД

До 15 март ГЕД предлага възможност за закупуване на цялостна система за изработка на филми за печат с допълнителни екстри. Повече за възможните конфигурации от продукти, които ГЕД препоръчва, можете да откриете на специалната страница на компанията за системи за изработка на печатни форми.

В ГЕД ще откриете препоръки за конфигурации на системи за изработка на филми, съставени според целите, които имат различните печатници. В системите влизат:

Софтуерният продукт ColorGATE Filmgate – високо специализирано решение за растеризация на файлове. Инструментът използва системи за дигитален печат за постигане на постоянни резултати и максимална надеждност при производствения процес за създаване на филми по мастиленоструйна технология, благодарение на своята уникална технология. В точната комбинация с подбран мастиленоструен принтер с отлично качество на изображението и подходящ избор на филми се постигат различни конфигурации, съобразени с целите, които имат различните печатници.

Подходящ модел мастиленоструен принтер Epson – четирицветен или десетцветен принтер, за печат както на филми, така и на други приложения: чертежи или цветни проби. В зависимост от това, дали приоритетни са скоростта, бюджетното изпълнение, размерите или премийното качество на изображение, мастиленоструйнитените принтери Epson предлагат редица възможности за качествена комбинация с Filmgate.

Материал за изработка на филм спрямо приложенията – различни варианти спрямо изискванията за разход на мастило, резолюция, бюджет. Може да се предпочете по-подходящият вариант за филм в зависимост от изискванията на клиентите и целите на печатницата.

Още подбрани инструменти и услуги, в зависимост от наличното оборудване и нуждите на печатницата.

За ГЕД
Доверен доставчик, към когото можете да се обърнете за цялостна система за изработка на печатни филми, е ГЕД ООД. В ГЕД работят специалисти с дългогодишен опит в областта на изграждането на цялостни системи от оборудване, софтуери и консумативи за полиграфията за печатници с различни размери. От 2021 година ГЕД е партньор на компанията ColorGATE, който представя широк обхват от софтуерни решения за цветни проби и управление на цвета.