Първи стъпки при писане на статии за уеб?

8
219
Добави коментар
AppFlow
AppFlow

Писането на статии е един от начините да публикувате ново съдържание на сайта си и така да покажете на търсачките, че поддържате бранда си.

Ако сте решили да спестите от бюджета за поддръжка на сайта и този месец няма да платите на копирайтър за да Ви подготви качествено съдържание, то прочетете тази статия!

Забележка: Тази статия няма да Ви направи специалист, но се надяваме, чрез нея да направите по-малко пакости по сайта си.

Накратко както трябва да знаете за структурата на всяка статия:

Заглавие

Съдържа ключовата дума или фраза. Дължината трябва да е между 50 и 60 символа. Това, което се вижда в адрес бара на браузъра + h1 тага (h1 тага обикновено се генерира от платформата и не трябва да поставяте заглавие от този тип).

Метаописание

Оптималната дължина на метаописанието е между 140 и 160 символа. Не е видимо на сайта, но се вижда от Google. Използва се за да насочи търсачките за съдържанието на страницата, когато няма достатъчно текст на нея. Според заявката за търсене то може да бъде показано в SERP-a, но може и да се използва текст от страницата.

URL адрес

Формира се на база заглавието, като трябва да са максимално кратки и ясни. Препоръчваме URL адреси на латиница образувани с транслитерация или транскрипция. Основният минус на URL адресите на кирилица е, че тя се кодира и при споделяне линка става дълъг и неясен. Пример:

sait.bg/примерен-линк изглежда като sait.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BA Много по-четимо е така sait.bg/primeren-link

Независимо каква структура изберете, важното е да се придържате към нея.

Снимка

Интересна, грабваща, с добра резолюция и за предпочитане авторска или поне преработена. Изображението е много важна част от статията, тъй като тя ще грабне вниманието на потребителя, след като я споделите в социалните мрежи. Без нея всичко е просто сух и скучен текст. Може да се комбинира с анимирано появяване при скролиране заедно с текста за по-добро потребителско преживяване.

Съдържание

Параграфи с текст, където се съдържа дадена ключова фраза. Честотата на повторение зависи от големината на статията, но задължително трябва да се спомене в първият параграф. В последствие може да се повтори от три до пет пъти. Повечето специалисти биха Ви казали, че оптималния вариант за дължина е между 1500 и 2500 думи. Донякъде е така, но това е шаблонна стойност, а в практиката всеки бранш е различен и си има своите характеристики. Относно дължината ние бихме разделили статиите на 3 типа:

– От 100 до 499 думи – Използват се в малки статии, в стил публикации от социални мрежи. Ако съдържанието е качествено, печелят внимание заради лекотата, с която се прочитат и задържат посетителите на сайта именно заради това. Често пъти в този тип, основното е снимка или видео, а текста е допълващ.

– От 500 до 1999 думи – Оптималният вариант за добро класиране по ключова фраза. Повечето статии, които постигат резултати са от този тип.

– От 2000 до 5000 думи – Този тип статии също биват добре класирани, но основно заради дължината си. Такива статии са по-рядко срещани тъй като са много времеемки за подготвяне. Истината обаче е, че при статии с над 3000 думи, голяма част от потребителите не изчитат цялото съдържание, а само отделни абзаци. При такъв тип статии, трябва да има много добра организирана структура с подзаглавия от тип h2 и h3. На една страница, трябва да има само един h1 и до десет h2. Затова разбивайте съдържанието на микростатии, с добре формулирани заглавия за да могат посетителите да намерят веднага точно информацията, което ги интересува.

Задължително е в края на статията да има една или две връзки към друга секция от сайта, в противен случай статията се смята за задънена улица. Потребителят изчита цялото съдържание и няма на къде да отиде, освен да натисне back бутона и да напусне сайта Ви.