ТОП 10 забележителности в Ница, Франция

1
252
Добави коментар

След успеха ни с “ТОП 18 места и забележителности в Хамбург, Германия“, решихме да направим подобна статия и за красивият средиземноморски град Ница във Франция.

Любопитно за Ница

Ница се намирана на така прочутия Лазурен бряг, както и други популярни градове, като Сен-Тропе и Монако. За разлика от другите два обаяе Ница е столицата на Лазурния бряг, разположен на бреговете на Залива на ангелите.

Ако идеята да посетите Лазурния бряг ви харесва, можете да проверите цените на самолетните билети и хотелите до Ница, Франиця.

Парк Феникс (Le Parc Floral de la ville de Nice Phoenix)Променад де Англез (Promenade des Anglais)Дворецът МасенаСтарияг град Vieille VilleКатедралата на НицаПазарът Курс Салея (Cours Saleya)Парк де ла Колин дьо Шато (Colline du Chateau)Музей на модерното и съвременнотот изкуствоРуска православна катедрала в Ница / Cathédrale Saint-Nicolas de NiceПлажовете Парк Феникс (Le Parc Floral de la ville de Nice Phoenix) Парк Феникс (Le Parc Floral de la ville de Nice Phoenix)

Намиращ се срещу летището, в края на града паркът Феник е отворен целогодишно и е една от най-посещаваните дестинации в града. Забележителната му площ от над 7 хектара ще спре дъха ви със своето разнообразие от над 2500 вида растения от шест различни вида тропичен и субтропичен климат. Интересното е, че освен изобилието от растения ще се натъкнете и на свободно живеещите над 2000 костенурки, птици, патици, игуани, риби и много други животни.  В пирамидата с височина от 25 метра и една от най-високите оранжерии в Европа, наричана Зеленият диамант има специална зона с морски и тропически аквариуми и терериуми.  И ако това не ви е достатъчно в паркът се органицират различни арт изложби, научни панаири и публични демонстрации.

Променад де Англез (Promenade des Anglais) Променад де Англез (Promenade des Anglais)

Част от френската ривиера Променад де Англез, известна като английската алея, получава името си още през 19 век. През годините алеята не спира своето развитие и нарастващият интерес на туристите дава старт на развитието на много известни кафенета, ресторанти, магазини и хотели, повечето от които са построени още през 19 и 20 век. Разхождайки се по алеята можете да се насладите на изобилието от красива архитектура, след които е и Дворецът Масена от едната страна и безкрайната красота на ривиерата от другата.

Дворецът Масена Дворецът Масена

Намиращ се на две минути пеша от Променад де Англез (Promenade des Anglais) дворецът Масена е построен между 1898г. и 1901г. и е превърнат в музей през 1921г., сградата е запазена в автентичният си вид. Музеят е дом на изкуството, историчести документи, скулптури и обзавеждане, разположени в около 20 достъпни стаи за посещение и изложените в тях около 15000 предмета. Посещението му е безплатно и наистина си заслужава да се потопите в историята на Ница. Освен самата сграда можете да се насладите и на великолепните градини, благодарение на Едуард Андре. Ако го посетите през лятото ще можете да се насладите и на една друга страна на двореца, превърнат в дом на летните фестивали и концертни събития – дворецът Масена е част от сърцето на Ница.

Vieille Ville Старияг град Vieille Ville

Бурното историческо минало на града определя и наличието на много забележителности, които си заслужава да посетите.  Ница се дели на стар и нов град. Старият град, осеян от тесни улички, малки симпатични ресторанти и архитектура ще ви позволи да усетите духа на миналото. Едни от големите забележителности на Ница е площад Масена, намиращ се на границата между старата и новата част на града, също – католическата катедрала на Ница със своята забележителна архитектура, както и можете да се натъкнете на множеството останки от Римската империя.

Катедралата на Ница Катедралата на Ница

Разположена в центъра на града Катедралата на Ница е построена само за 4 години между 1864г. и 1868г. по дизайн на Луи Леморан. През годините са правени кампании за набиране на средства с благотворителна цел, за нов храм, защото кметът на градът отказал отпуснатено на средства. Предизвиканата нужда за нов храм се дължала на множеството заможни чужденци прекарвали зимите си в курортният град. Официално била открита на 3-ти май 1868г., въпреки, че не била напълно завършена. През 1876г. катедралата става собственост на обищината и само за три години е завършена напълно. Над един от трите си входа, катедралата е украсена с прозорец във формата на роза, във вътрешността си можете да се насладите на витражите, както и на автентични орнаменти.

Cours Saleya Пазарът Курс Салея (Cours Saleya)

Разположен в близост до площад Масена Пазарът Курс Салея е един от най – известните. Пазарът е отворен през цялата седмица и предлага цветя, сувенири, риба, плодове, маслини и други стоки,  с изключение на понеделниците, когато цветята отиват на заден план и се търгува с антикик. В късните часова на деня през лятото пазара става сцена на изкуствата и занаятите. Ако искате да се потопите в атмосверата на пазара, цветовете, хората можете да посетите и едно от кафенетата и ресторантите, които заобикалят пазара.

Colline du Chateau Парк де ла Колин дьо Шато (Colline du Chateau)

Разположен над града Парк дьо Шато разкрива невероятна гледка към Средиземно море и Ница , до която можете да стигнете след като изкачите 213 стъпала или по-лесно за вас да се възползвате от лифта. В парка се намира единствената останка от някогашният замък, който бил сринат до основи от крал Луи ХIV през 1706г. В парка ще можете да се насладите и на изящният изкуствен водопад, който би ви донесъл много прохлада пред летните дни, а във вечерните часове можете да наблюдавате всичко отново, защото паркът е изящно осветен.

Музей на модерното и съвременнотот изкуство

Ако сте любители на абстракното и нестандартно мислене музеят на модерното и съвременно изкуство в Ница ще ви заинтригува. Открит през 1990 г. на 21-ви юни, строителството на музея отнема само 5 години, въпреки дългите години на плануването му. В непоследствена близост до площат Гарибалди, музеят не може да бъде сбъркан, с различните си арт инсталации и архитектура. Във вътрешността му можете да се насладите на деветте зали, в които изкуството очква да бъде открито.

Руска православна катедрала в Ница / Cathédrale Saint-Nicolas de Nice Руска православна катедрала в Ница / Cathédrale Saint-Nicolas de Nice

Разположена в близост до централната гара в Ница, руската православна катедрала е една от най-възхитителните извън Русия. Построена от цар Николай през 1912г. катедралата е богато украсена както отвън така и отвътре с множество икони, дърворезба, стенописи, иконостас и метални елементи. Катедралата все още функционира и се използва за поклонения. Може да бъде посетена от всеки, но с прилично облекло.

Плажовете

Разбира се няма как да пропуснете възможността да посетите плажовете. Да се потопите във водата и да се любувате на морето почивайки си на плажа. Важно е да знаете, че плажовете не са само обществени, а има и частни, затова преди да се настроите за блаженна почивка е хубаво да се информирате за статута на плажа, който възнамерявате да посетите.