Магнезий. Защо е важен за организма и диетата ви?

4
162
Добави коментар
stoineff
stoineff

Share

Tweet

Pin

Магнезият не е най-честата хранителна добавка, за която хората мислят, когато искат да си купят витамини, въпреки че именно този макронутриент е необходим за много биохимични процеси в организма. Ще ви кажа за какво е отговорен, кога се изисква и под каква форма се случва.

Магнезият е катализатор за много процеси, които непрекъснато се случват в човешкото тяло: без него не се произвеждат достатъчно хормони, протеини, ензими и аминокиселини. Колкото повече магнезий липсва, толкова по-висок е рискът от развитие на сериозни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, патологии на централната и периферната нервна система.

Можете да получите магнезий по три начина: приемайте мултивитамини, фармакологични лекарства и коригирайте диетата си.

Защо тялото се нуждае от магнезий и как да разбере кога му липсва

Без магнезий правилният енергиен, пластичен и електролитен метаболизъм е невъзможен – макроелементът изпълнява функциите на регулатор на клетъчния растеж и е необходим на всички етапи на биосинтеза на белтъчните молекули. Ако в тялото няма достатъчно магнезий, рибозомите няма да функционират нормално и пратената РНК няма да се свърже с тях.

Това е естествен антистресов фактор, който инхибира процесите на възбуждане в централната нервна система и намалява чувствителността на организма към отрицателни външни влияния. Ако човек получава достатъчно магнезий с храната, неговата централна нервна и сърдечно-съдова система работят без прекъсване и в кръвта се поддържа оптимално ниво на глюкоза.

Дефицитът на магнезий се проявява с повишена нервна и мускулна възбудимост, треперене (треперене) на пръстите и ниска телесна температура, тахикардия, аритмия и високо кръвно налягане. Раните могат да заздравят по-бавно и счупените кости заздравяват, възникват болезнени спазми в ръцете и краката.

При липса на магнезий в организма, човек започва да губи контрол над емоциите си. Той става раздразнителен, тревожен, подозрителен, често в лошо настроение. Има проблеми с концентрацията и вниманието, трудности при запаметяването на нова информация.

Как да определите какъв е дефицита на магнезий в организма

Липсата на магнезий в организма може да е незначителна, но често има остър дефицит. В особено тежки случаи възниква хипомагнезиемия – патологично състояние, при което кръвта съдържа само 0,6-1,1 милимола / л макроелементни йони. Независимо колко тежки са симптомите на дефицит на магнезий, трябва да посетите Вашия лекар.

Специалистите ще проведат поредица биохимични изследвания, за да определят нивото на дефицит на магнезий. За съжаление, кръвен тест не винаги е информативен – често липсата на магнезий се компенсира от запасите му в костните структури. Ако всички признаци на дефицит са налице и резултатите от диагностиката не го отразяват, също се изследват косата или ноктите.

Балансираните витаминни и минерални комплекси с магнезий имат малко противопоказания – само свръхчувствителност към един от компонентите и хипервитаминоза. При лечение с лекарства с магнезий към тях се добавят фенилкетонурия и тежка бъбречна недостатъчност – това е важно да се има предвид.Нивото на дефицит на магнезий може да се определи с изследвания на кръв, коса и нокти.

В какви форми е по-добре да приемате магнезий

Тези, които се нуждаят от прием на магнезий, често не могат да решат какво е по-добре да купят – монопрепарат с магнезий или комплекс от витамини, където той ще бъде включен.

Приемът на витаминни и минерални комплекси помага да се отървете от всички незначителни симптоми на дефицит на магнезий в организма: компонентите в тях се допълват, взаимно подобряват усвояването и тонизират. Приложението стабилизира психо-емоционалното състояние, повишава физическата издръжливост и умствената работоспособност, укрепва имунната система.

При хипомагнезиемия или състояние, близко до нея, лекарите вече предписват фармакологични препарати под формата на инжекции: интрамускулно или интравенозно магнезиев сулфат и магнезиев хлорид във венозни течности.

Ако в тялото постоянно липсва магнезий, често е необходимо да се приемат комбинирани препарати с витамин В6, например Магне В6 или Магнелис В6. Предлагат се като таблетки с ентерично покритие.

Какво да имате предвид при избора на магнезиеви продукти

Лекарствата, в които активната съставка е магнезий, не трябва да се приемат без консултация с лекар, въпреки че често се рекламират по телевизията и се продават без рецепта. Както всички лекарства, те могат да причинят сериозни нежелани реакции. Дозировката на лекарствата също се изчислява само от лекаря.

Магнезият се усвоява най-добре под формата на лактат, аспартат, цитрат и оротат – всеки има свои собствени характеристики по отношение на действието и абсорбцията, но всички те се разтварят и се абсорбират добре в организма. Обозначението на формата може да се намери на опаковката на името на лекарството – лактат, аспарагинат, цитрат, оротат.

Комплексите на известни фармацевтични компании са по-скъпи, но при производството им се използват по-висококачествени вещества.

Между биологично активна добавка и витаминно-минерален комплекс е по-добре да изберете комплекс – с курсов прием можете едновременно да попълните дефицита на други микро- и макроелементи, мастно- и водоразтворими витамини.

Как да приемате магнезиеви добавки

Стандартните витаминни и минерални комплекси с магнезий в таблетка или драже се приемат съгласно инструкциите и се измиват с чиста вода.

По-трудно е с лекарствата: при изчисляване на единични и дневни дози лекарят се фокусира върху резултатите от теста, колко изразени са симптомите и причините за липсата на магнезий в организма. Специалистът определя колко дълго ще продължи курсът, за да се избегне предозиране. Лекарствата се приемат по време на хранене на равни интервали, за да се поддържа достатъчно висока концентрация на магнезий през целия ден.

Как да разберем дали в тялото има твърде много магнезий

Важно е да разберете навреме, че е време да спрете приема на лекарства с магнезий – те не могат да се използват по-дълго от периода, определен от лекаря. Те премахват физическия и емоционален стрес, подобряват работоспособността и насърчават дълбокия сън. Тревожността отстъпва, паметта се укрепва, слабостта и апатията изчезват. Ако жизнеността се е увеличила значително, в тялото има достатъчно магнезий.

Излишъкът от магнезий е опасен – появяват се симптоми на хипермагнезиемия. Това са сънливост, нарушена координация на движенията, летаргия, забавяне на сърдечната честота, понижаване на кръвното налягане.

Как да промените диетата си, за да компенсирате недостига на магнезий

Магнезият се съдържа в много храни. В малки количества – в месо, зеленчуци, плодове, плодове, варенец, ферментирало печено мляко, сирена и кефир.

Много магнезий се съдържа в сусам, кашу, лешници, фъстъци, бадеми, кедрови ядки, овесени трици, елда, водорасли, тъмен шоколад, морски дарове и мазни морски риби.

Струва си да се помни, че ядките съдържат много калории, така че е неподходящо да се опитвате да запълвате недостига на магнезий само с тях: бързото наддаване на тегло може да наруши сърдечната функция.

Магнезият е устойчив на високи температури, поради което по време на термичната обработка концентрацията му в продуктите не намалява. Вярно е, че диетолозите препоръчват да се ядат зеленчуци, плодове и ядки сурови – те съдържат много други полезни вещества, които се унищожават по време на пържене, готвене и задушаване.

Какво трябва да знаете за магнезия
Дефицитът на магнезий е опасен с усложнения в сърцето и кръвоносните съдове, нервната система. Може да се повиши налягането, да се развие аритмия, да се появят болки в областта на сърцето.Приемът на витаминно-минерални комплекси спасява от лек дефицит на магнезий. Острата липса на макроелементи се лекува с монопрепарати с магнезий.Има противопоказания за прием на витаминно-минерални комплекси с магнезий и фармакологични препарати. Преди употреба трябва да се консултирате с лекар.Комплексните препарати с магнезий са по-ефективни от хранителните добавки – те имат широка база данни за терапевтична ефикасност и тяхната безопасност е потвърдена от резултатите от клиничните тестове.Магнезият във всички форми се усвоява по-добре, ако се приема по време на хранене с достатъчно количаство вода.Ако здравето ви се е подобрило и работоспособността ви се е възстановила, струва си да направите почивка в лечението за един до два месеца.Магнезият се съдържа в много зеленчуци, плодове, зърнени и бобови култури, ядки и семена.